PRITISCI

Umirovljeni vojnici će dobiti mirovinu do kraja travnja

Skandal
28.02.2013.
u 09:45

Zastupnički dom nije prihvatio prijedlog 
koji je istaknuo SDA i koji bi vodio slomu financija

U potpunom kaosu u Sarajevu je bez jasnog ishoda završena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine od kojega je više od tisuću bivših pripadnika Oružanih snaga BiH okupljenih na prosvjedima tražilo da usvoji zakon koji će im jamčiti pravo na mirovine. Prosvjednici koji su pred Parlamentom bili cijeli dan u jednom su trenutku pokušali provaliti u zgradu i upasti na sjednicu Zastupničkog doma pa je došlo do naguravanja s policijom pri čemu je nekoliko osoba lakše ozlijeđeno.

SDA bojkotirao

Zakon na kraju nije usvojen, a vladajuća većina predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP) izglasala je odluku kojom se obvezala da do kraja ožujka usvoji jedinstveni zakon o mirovinama za sve bivše vojnike koji to pravo stječu na temelju godina starosti. Ne dogodi li se to, istom je odlukom predviđeno da onda u travnju bude usvojen posebni zakon koji bi tretirao bivše vojnike i časnike kojima je vojna služba prestala u prvoj polovici 2012. Izglasavanje ovakve odluke bojkotirali su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) koji su i predložili usvajanje zakona na kojemu su inzistirali prosvjednici. Federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) optužio je SDA za manipulaciju bivšim vojnicima s obrazloženjem kako predlažu neprovediv zakon. 
“I kada bi se takav zakon usvojio, za dva-tri mjeseca ne bi bilo novca za isplatu mirovina”, kazao je Nikšić podsjećajući kako je protiv usvajanja posebnog zakona Međunarodni monetarni fond koji je zaprijetio i raskidom stand by aranžmana ako bi takav zakon stupio na snagu.

Nema novca

“U tom slučaju ne bi bilo novca, ne samo za ove, nego ni za bilo koje druge isplate iz proračuna”, upozorio je Nikšić. 
Prihvaćenom odlukom potvrđeno je pravo na mirovinu pripadnika Oružanih snaga BiH koje je ostvareno sukladno odredbama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. Tako se odlukom precizira da će se jedinstveni zakon donijeti Parlament FBiH do 31. ožujka ove godine te je zadužena Vlada da prijedlog dostavi Parlamentu FBiH najkasnije do polovine sljedećeg mjeseca. Pravo na mirovinu pripadnika OS BiH u jedinstvenom zakonu uredit će se tako da se osigura kontinuitet ostvarivanja toga prava od 1. lipnja 2012. godine. U slučaju pak da Parlament Federacije BiH ne donese jedinstveni zakon do kraja ožujka, pravo na mirovinu bivših pripadnika OS-a uredit će se posebnim zakonom koji će se donijeti najkasnije do 20. travnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?