VITEZIT

Uložili milijun KM za uništavanje mina, a nisu uništili nijednu

vitezit
04.06.2012.
u 09:25

U pogon je uloženo oko milijun maraka, a i radnici su pohađali nastavu u Sarajevu kako bi se osposobili za posao delaboracije.

Prije godinu i pol u Vitezitu je UNDP postavio novu opremu za delaboraciju zrakoplovnih bombi i drugih minsko-eksplozivnih sredstava koja u sebi sadrže TNT. Sada Vitezit optužuje UNDP da nije dokazao kapacitete pogona, a UNDP tvrdi da je Vitezit trebao nabaviti bombe od Ministarstva obrane BiH kako bi dokazao performanse pogona. Više se ne rade delaboracije ni u Pretisu iz Vogošće ni u Binasu iz Bugojna.

Ručno izdvajanje

U skladištima Oružanih snaga, odnosno Ministarstva obrane BiH nalazi se oko 18.500 tona viška raznih minsko-eksplozivnih sredstava koja su se dijelom uništavala na otvorenom poligonu u Glamoču, Binasu iz Bugojna, Pretisu iz Vogošće, te Doboju. Vitezit je trebao uništavati zrakoplovne bombe i druga minsko-eksplozivna sredstva koja sadrže TNT. U ovoj tvornici gospodarskih eksploziva već su ručno i s primitivnim alatima izdvajali TNT iz protutenkovskih mina, a izdvojeni trotil koristili za proizvodnju eksploziva. Samo za dvije godine na taj način su preradili, odnosno uništili više od 2500 protutenkovskih mina.- Pogon još uvijek nije pušten u funkciju. Puštanju u pogon će prethoditi testiranje strojeva. Testiranje nije jednostavno jer trenutno nedostaje streljivo za testiranje. Budućnost ovog pogona ovisit će o će o međuinstitucionalnoj suradnji poduzeća Vitezit, Ministarstva obrane i Vlade FBiH. Kapacitet pogona za delaboraciju u jednoj smjeni je dvije stotine komada mina pod uvjetom da se radi osam sati - dodaje Jasmin Porobić, rukovoditelj projekta za kontrolu malog oružja razvojnog programa UN-a. Zašto pogon ne radi, Vitezitov direktor za proizvodnju Alija Bašić prebacio je odgovornost na UNDP tvrdeći da nije dokazan kapacitet pogona te se on ne može primiti. S druge strane, u Ministarstvu obrane BiH pismeno su nam potvrdili da ni Vitezit, ali ni UNDP nisu tražili streljivo ni bombe za delaboraciju kako bi dokazali kapacitete pogona. Također su izjavili da Ministarstvo obrane BiH nema nikakav ugovor s UNDP-om, ali ni Vitezitom o uništavanju streljiva u Vitezu. Međutim u Direkciji za namjensku proizvodnju koja djeluje pri Vladi FBiH, odnosno Ministarstvu energije, rudarstva i industrije dodaju kako Vitezit nije ni mogao delaborirati TNT iz streljiva i zrakoplovnih bombi jer nije napravio elaborat o uništavanju koji odobrava Ministarstvo obrane.

Milijun KM uloženo

U pogon je uloženo oko milijun maraka, a i radnici su pohađali nastavu u Sarajevu kako bi se osposobili za posao delaboracije. Prema informaciji koju smo dobili od Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane, u Pretisu iz Vogošće i Binasu iz Bugojna više se ne uništavaju minsko-eksplozivna sredstva jer je Državna agencija za istrage i zaštitu pokrenula istragu u ovim poduzećima vezano uz proces uništavanja mina u razdoblju 2006. - 2010. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?