SKB MOSTAR

Uloženo više od 20 milijuna KM, a trećina specijalizanata ostaje u RH

pedijatri
Zoran Grizelj
21.10.2013.
u 09:35

SKB Mostar do sada dodijelio više od 200 specijalizacija mladim liječnicima s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

 

 

Borko Rajič i Vladimir Jegdić prije nekoliko dana su u SKB-u Mostar položili specijalističke ispite. S tim je završio njihov četverogodišnji put specijalizacije koju su izabrali, a koja nije bila samo u Mostaru, nego i Rijeci, Zagrebu...

- Cilj je ići dalje, napredovati, razvijati se. Bolnica nam je ponudila sve ono što je mogla u okviru svojih mogućnosti i samo možemo biti zadovoljni - govore nam dr. Rajič i Jegdić nakon položenog ispita. Njih dvojica rade i na znanstvenom planu. Magistri su znanosti, a vrlo je vjerojatno kako će znanstveni put uskoro dobiti svoj nastavak.

Stvaranje kadrova

Dvojica naši sugovornika mali su dio plana razvoja SKB-a Mostar. I to onog najvažnijeg dijela - ljudskih resursa. Do sada je SKB Mostar odškolovao više od 200 mladih specijalizanata koji su završili Medicinski fakultet u Mostaru. - Bolnica bez kvalitetnog osoblja je samo obična zgrada i ništa više. Više od desetljeća ulažemo u stvaranje novih kadrova, a imamo sreću da je pored nas Medicinski fakultet s kojeg uzimamo kadrove. Neke od bolnica u BiH nisu radile na ovakav način i danas su u situaciji da ne mogu sastaviti ekipu za dežurstvo - govori nam ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić. Prema podatcima koje smo dobili iz ove institucije, trenutno u bolnici radi 178 specijalista, te 39 subspecijalista. Na specijalizaciji se trenutno nalazi 97 mladih stručnjaka, a na subspecijalizaciji njih 14. Ako znamo kako je 2004. godine na specijalizaciji bilo 29 liječnika, a u bolnici radilo 123 specijalista, onda se može vidjeti koliki je iskorak napravljen u zadnjem desetljeću. Ako znamo podatak kako se čak 30 posto specijalista ne vraća u mostarsku bolnicu, nego ostaje uglavnom na radu u hrvatskim medicinskim centrima, onda su ove brojke još impresivnije. - Da, imamo veliki problem s tim. Možda imamo razloga biti ljuti na hrvatske centre koji nam otimaju kadrove, ali s druge strane, ljudima se nude bolji financijski uvjeti nego kod nas. Svaki naš speacijalizant je dužan raditi kod nas minimalno osam godina nakon završene specijalizacije. U protivnom, mora bolnici vratiti novac koji je uložen u njegovu specijalizaciju – rekao nam je dr. Kvesić.

Cijena specijalizacije

A ti iznosi nisu mali. Kako su nam rekli u SKB-u Mostar, cijena jedne specijalizacije se kreće od između 60.000 i 150.000 maraka. - Cijena specijalizacije ovisi o trajanju iste, kao i o vrsti specijalizacije. U iznos koji smo spomenuli su uključene plaće, naknade, odvojeni život, doprinosi, topli obrok - rekla nam je glasnogovornica SKB-a Mostar Adrijana Pandža. Ako zaključimo kako je prosječna cijena specijalizacije 100.000 KM i kako je više od 200 mladih koji su Medicinski fakultet završili u Mostaru dobilo specijalizaciju od SKB-a Mostar, dobije se podatak kako je samo u stvaranje mladih stručnjaka uloženo više od 20 milijuna maraka. A trećina ih se ne vrati! - Dobijemo procese na sudu, ali se otplata odobrava u ratama, što nama ništa ne znači. Iako su vremena financijski teška, nastavit ćemo ulagati u stvaranje novih mladih stručnjaka jer samo kvalitetni ljudi mogu biti jamstvo uspjeha naše bolnice – zaključio je dr. Kvesić. Dr. Rajič i Jegdić s početka priče, ali i brojne njihove kolege koje idu istim putem, svakako su dobar temelj za budućnost SKB-a Mostar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?