Deportacije

Ulazak u BiH onemogućen za skoro 3000 stranaca

Granični prijelaz
14.02.2013.
u 08:50

Izručenja u 12 zemalja, na temelju raspisanih međunarodnih tjeralica, izručena su 34 strana državljana koja su se nalazila na teritoriju BiH

Granična policija BiH ozbiljno radi svoj posao i to vide svi u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Radi se na tome da građani Bosne i Hercegovine i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju mogu prelaziti granicu s osobnom iskaznicom. Ne znamo hoće li to biti moguće, ali se svakako radi na tome, kazao je jučer ravnatelj Granične policije Bosne i Hercegovine Vinko Dumančić, komentirajući moguće promjene režima prijelaza međudržavne granice nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Kontrola prijelaza

Kada su u pitanju rezultati Granične policije BiH u prošloj godini, Dumančić kaže da su u tom vremenskom razdoblju pojačane provjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine, što je rezultiralo identificiranjem 1229 osoba koje se nalaze u bazama podataka. To je za više od 11 posto više nego u 2011. godini. O uspješnosti u kontroli prijelaza državne granice Bosne i Hercegovine svjedoči i podatak da su službenici Granične policije za godinu dana otkrili 1262 nevažeća putna dokumenta. Kako je istaknuto, u protekloj godini registrirano je 2998 stranaca kojima nije dopušten ulazak u BiH, što predstavlja smanjenje za 832 osobe ili 21,72 posto. Istodobno je 389 osoba otkriveno u pokušaju ilegalnog prijelaza granice, a posebno je uočljiv rast broja ovakvih slučajeva na granici s Crnom Gorom. Evidentno je smanjenje broja viza izdanih na graničnim prijelazima, što je jedan od zahtjeva na kojima posebno inzistira Europska unija. Samo 150 ovih viza izdano je na graničnim prijelazima, a ponajviše u sarajevskoj zračnoj luci. Sporazumima o readmisiji-admisiji, prihvaćeno je 76 stranih državljana, što je smanjenje za 15,56 posto u odnosu na 2011. godinu. Podaci, nadalje, ukazuju na prisutan kontinuitet prihvata državljana Srbije (uglavnom s prostora Kosova) i Turske, te osoba afroazijskog podrijetla. Ilegalni migranti s prostora Kosova, Turske i afroazijskog podrijetla čine više od 80 posto prihvaćenih stranih državljana. Usto, iz Bosne i Hercegovine deportirano je 900 stranih državljana, a 34 strana državljana su izručena iz Bosne i Hercegovine u 12 zemalja na temelju raspisanih međunarodnih tjeralica.

Problem s kadrom

Dumančić je također jučer upozorio i na problem kadrovske nepopunjenosti Granične policije koji može dodatno otežati posao ove institucije. U odnosu na sistematizaciju radnih mjesta, Graničnoj policiji nedostaje 265 djelatnika.

- Imajući u vidu redovite obveze Granične policije Bosne i Hercegovine na kontroli prijelaza, nadzoru i zaštiti državne granice, kao i skori ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, nedostatak policijskih službenika će vjerojatno imati negativne implikacije u odnosu na povećanje obveza - kazao je Dumančić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?