PROBLEM ZA TDR

Ulazak Hrvatske u EU poremetit će tržište u BiH

pušenje
Reuters
21.06.2011.
u 09:50

Još nije poznato kako će Tvornica duhana Rovinj reagirati na promjene koje su pred njima u idućim godinama

Zbog očekivanog ulaska Hrvatske u EU 2013. godine, na tržištu cigareta u BiH moglo bi doći do velikih potresa. Pristupanjem EU-u Hrvatska će morati izići iz regionalnog CEFTA sporazuma, što će rezultirati ponovnim uvođenjem carina na hrvatske proizvode koji se uvoze u BiH i druge potpisnice CEFTA-e.

Drastične posljedice

Duhanska industrija jedna je od onih gdje bi se te promjene najdrastičnije mogle osjetiti i to prvenstveno zbog činjenice da je vodeći regionalni proizvođač cigareta, Tvornica duhana Rovinj (TDR) ujedno i tržišni lider u BiH. Na tržištu BiH TDR je u 2010. učvrstio poziciju te ostvario rekordnu prodaju cigareta od 3,6 milijardi komada, što je rast od 15 posto u usporedbi s prošlom godinom. Zahvaljujući ovim podacima TDR danas u BiH ima tržišni udio od čak 38 posto. Ulaskom Hrvatske u EU i izlaskom iz CEFTE značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvode u zemljama regije, gdje je svaki četvrti potrošač cigareta kupac TDR-ovih proizvoda. Predsjednik Uprave TDR-a, Davor Tomašković, poziva hrvatsku vladu da poduzme aktivnosti kako bi bilateralnim sporazumima s BiH i drugim zemljama regije koje za sada ostaju izvan EU, stvorila uvjete za ublažavanje posljedica carinskih promjena koje će nastupiti i ugroziti poziciju vodećih hrvatskih izvoznika. Naime, izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigarete proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji s 15 na 57 %, u BiH s nula na 15, u Makedoniji s 27 na 42, a na Kosovu s nula na 10 %. U TDR-u su izračunali da će zbog ovih promjena kompanija imati 10 milijuna eura godišnje više plaćenih carina. Ova promjena ne bi trebala utjecati na povećanje cijena cigareta u BiH, jer su i u TDR-u svjesni da bi pokušajem anuliranja gubitaka od carina kroz rast maloprodajnih cijena zapravo pogodovali samo konkurenciji koja ima proizvodne pogone unutar CEFTA-e Stoga je mnogo realnija opcija optimiranje poslovanja kroz smanjenje troškova. Druga logična opcija je prebacivanje dijela proizvodnje TDR-a u neku od zemalja koje ostaju unutar CEFTA-e, ali to se trenutačno razmatra samo kao teorijska mogućnost.

Borba na tržištu

Jasno je da će ulazak RH u EU biti jedan od ključnih događaja u borbi za bh. tržište cigareta. Ono će umnogome zavisiti i od buduće pozicije Fabrike duhana Sarajevo (FDS), ali i planova velikih multinacionalnih kompanija koje trenutačno drže tek oko 20 % bh. tržišta. Sigurno je da tom pozicijom nisu zadovoljni i da će pokušati iskoristiti teškoće s kojima se susreću i TDR-u.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
12:48 21.06.2011.

BiH ne ostaje zasad izvan EU. BiH kao drzava sa usponom radikalnog islamizma nikada nece u EU.

EM
ema91
17:00 22.06.2011.

.... i onako Federacija uvodi zakon kojim na svim policama u BiH mora biti 50 % domaćih proizvoda ... a ne gubimo mi tim ... povećat će se carine, smanjit se kupovina tj. uvoz iz Hrvatske ...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?