HNS

Ukinuti nelegalna ministarstva obrazovanja, sporta te kulture

hns
VL FOTO
23.07.2011.
u 11:19

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH predstavilo Predsjedništvu plan i program rada za ovu godinu, te pododjele

Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora uz prisutnost predsjednika županijskih vlada održali su jučer četvrtu sjednicu na kojoj su voditelji svih odjela Glavnog vijeća HNS-a podnijeli Predsjedništvu iscrpna izvješća o planovima i programima rada, kadrovskoj popuni i realiziranim aktivnostima iz područja rada odjela HNS-a.

Izmjene Ustava

Predsjednici stranaka hrvatskog bloka koji čine Predsjedništvo HNS-a BiH su pozitivnim ocijenili dosadašnje aktivnosti, kao i predstavljene planove i programe rada odjela Glavnog vijeća HNS-a.

Posebno značajnim je ocijenjen rad na aktivnostima vezanim uz ustavne promjene i promjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Također, konstatirano je kako obrazovanje i znanost predstavljaju ustavnu nadležnost županija, te stoga Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a BiH najoštrije osuđuju postupanja nezakonite i neustavne federalne Vlade vezane uz provedbu odluke Ustavnog suda FBiH o ministarstvima obrazovanja i kulture Federacije BiH. Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a BiH dali su punu potporu nastavku aktivnosti na uspostavi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH (HAZU BiH), i intenziviranju procesa uspostave kanala na hrvatskom jeziku u BiH. Prihvaćena je i inicijativa hrvatskog iseljeništva za pomoć pri otvaranju ureda HNS-a u Washingtonu, Bruxellesu i Berlinu. Na prijedlog predsjednika Glavnog vijeća, Predsjedništvo HNS-a BiH imenovalo je Dragana Vrankića zamjenikom predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HNS-a BiH, dr. Dragan Čović informirao je sudionike sastanka o razgovorima koji se vode u ime hrvatskog bloka s predsjednicima političkih stranaka o provedbi izbornih rezultata i uspostavi vlasti u BiH.

Legitimni predstavnici

Još jednom je naglašeno da na svim razinama vlasti u BiH hrvatske pozicije trebaju zauzeti predstavnici hrvatskih stranaka iza kojih stoji većinska izborna volja hrvatskog naroda.

Predsjedništvo HNS-a i Glavno vijeće HNS-a nastavit će svoje aktivnosti na jačanju pozicije hrvatskog naroda u BiH i ostvarivanju pune ustavne i institucionalne jednakopravnosti sa svim narodima u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?