REAGIRANJA

Ukidanje Federacije, a ne županija je prihvatljiviji model

Ekspertna skupina
28.08.2013.
u 10:02

Ostanak FBIH moguć jedino ako se osigura apsolutni paritet u vlasti, kao i izborni model kojim bi se onemogućio sustav nametanja podobnih Hrvata

Gotovo istodobno u javnosti su odapete dvije inicijative oko rješavanja problema u Federaciji koje je potaknuto nakon američke inicijative. Jedna je prihvaćena unutar Vlade Federacije BiH koju čine ministri iz reda SDP-a, SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a BiH da se potpuno ukinu županije, a druga je da se ukine sama Federacija BiH koju je iznio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dvije koncepcije

Iako naizgled proturječne, inicijative mogu biti i posve komplementarne. No, s obzirom da dolaze iz dva posve udaljena politička kruga, zacrtani ciljevi su drukčiji. Potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i dopremijer Jerko Ivanković Lijanović motivaciju za iznošenje prijedloga o ukidanju županija u javnosti je predstavio isključivo u smislu financijskih ušteda od milijardu maraka. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović također je naveo da bi ukidanje FBiH i stvaranje tri ili četiri županije dovelo do pojeftinjenja sustava, ali i do izjednačavanja položaja konstitutivnih naroda. 
Za politologa Ivana Vukoju iz Mostara rješenje kronične nestabilnosti u Federaciji BiH je u izgradnji povjerenja između dva konstitutivna naroda, Hrvata i Bošnjaka, što je jedino moguće postići izjednačavanjem njihovih prava. On prihvatljivijim drži model ukidanja FBiH.

Pozicija Hrvata

- Ukidanje Federacije i okrupnjavanje županija bio bi poželjan model za Hrvate u BiH iako je moguće ići i obrnutim putem, ali uz puni paritet u federalnoj vlasti i izborni model koji bi onemogućio nametanje političke volje, rekao je Vukoja za Večernjak. Po njegovim riječima ukidanje županije samo zbog ‘financijskih’ razloga dovelo bi do daljeg slabljenja pozicije Hrvata. 
No, priznaje, moguće je i takvo rješenje koje bi pomirilo krajnosti, ali zahtijeva prihvaćanje Hrvata kao ravnopravnog partnera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?