PROMJENE

Ukida se administrativna zabrana za jamca i stavlja na dužnika

Banka
Davor Puklavec/24sata
29.05.2012.
u 09:20

Dužnik ne može prodati ili prepisati imovinu dok traje kreditni ugovor

Usvajanjem zakona o zaštiti jamaca bi prava jamaca u FBiH konačno prvi put mogla biti regulirana i zaštićena zakonom. Sudeći po izjavama zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, potpora tom zakonu uopće ne bi trebalo biti upitna.

Ugovor skrivan od jamca

Zakonom o zaštiti jamaca, koji je u proceduru u formi nacrta uputila zastupnica Aida Čikić i za koji Vlada FBiH treba dati svoje stajalište, ukida se administrativna zabrana za jamca i stavlja isključivo na dužnika. Uvodi se obveza banke i mikrokreditne organizacije da odmah jamcu i dužniku uruči ugovor, što do sada nije bio slučaj nego su ugovori, kako je obrazloženo zakonom, skrivani od jamca do isteka roka za poništenje. Predloženim zakonom se određuje da dužnik ne može darovati, prodati ili prepisati imovinu dok traje kreditni ugovor jer je upravo ovo, kao i selidba u inozemstvo, česta pojava, pa je banka teretila jamce za povrat kredita.
Zakonom se uvodi i jedinstveni ugovor koji potpisuju dužnik i jamac s obzirom na to da su do sada oni potpisivali dva ugovora pri čemu je jamac, opravdano smatrao da je riječ o identičnim ugovorima, ali je temelj prijevare bila u tome da je materijalna odgovornost za neispunjenje ugovora sadržana u ugovoru između banke i jamaca, dok je odgovornost dužnika bila samo da osigura jamce.

Podrška zakonu

- Dat ćemo podršku zakonu. Dobra je osnova da se dođe do rješavanja problema jamaca. Nadam se da ćemo ga brzo usvojiti. Proistekao je iz zahtjeva zastupnika i šire javnosti. U BiH je sustav u kojem se banke tako osiguraju kod dodjele kredita da, ako dođe do problema u otplati, to plaćaju jamci. Dva smo puta obavili raspravu o ovom problemu i Agencija za bankarstvo FBiH je pretrpjela niz kritika - rekao je za Nezavisne novine Ismet Osmanović, zastupnik SDA. Novi zakon s nestrpljenjem očekuju i u Udruzi za zaštitu jamaca u BiH u kojem ističu da u zemlji ima 200 tisuća prevarenih jamaca, ljudi koji su vraćali tuđe kredite, a njih 30-ak zbog toga je sebi oduzelo život.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?