Izborna skupština

Ujediniti snage oko Zrinjskog

Skupština
Stojan Lasić
27.06.2012.
u 09:45

I pored svih svojih razlika, članovi skupštine pokazali dobru namjeru

Mala konferencijska dvorana mostarskog hotela Ero primila je jučer 71 člana skupštine HŠK Zrinjski. Skupština nije protekla u najopuštenijem ozračju, za vrijeme rasprava bilo je povišenih tonova, sudaranja mišljenja, zamjerki, ali nikomu se od okupljenih nije mogao spočitati zajednički interes, kako od Zrinjskog napraviti raspektabilan klub, klub svih bh. Hrvata, klub u kojemu stanje nije na željenoj razini.

Izvješće o radu

Nakon što su obavljene uvodne formalnosti, izabrano je radno predsjedništvo skupštine, čiji je predsjednik bio Žarko Markić, a potpredsjednici Mile Puljić i Ivan Beus. Ante Vidačak, sada već bivši predsjednik kojeg je skupština jučer i formalno razriješila dužnosti, prvi je uzeo riječ kako bi predstavio što je napravljeno u prethodnom periodu. - Prije početka sezone ambicije su bile plasman u Europu i pomlađivanje momčadi. Plasman u Europu nismo ostvarili, za što odgovornima držim nogometaše i trenere, dok smo u pomlađivanju napravili pozitivan pomak. Prvi dio sezone završili smo na dva boda zaostatka od Europe. Struka je jasno kazala kako joj za naše ambicije nije potreban jači kadar, ali kako je sezona odmicala pojavljivali su se određeni problemi. Imali smo problema s disciplinom nogometaša, neki od njih tražili su da igraju druge pozicije u momčadi, jer tako su ih savjetovali njihovi menadžeri. Šest kola prije kraja došlo je do smjene trenera. Mjesto u struci ponuđeno je Blažu Sliškoviću koji se ni nakon tri kola nije spustio na teren kako bi vodio momčad. U pitanju je bio njegov s sport s prijašnjim klubom koji je vodio u Kini. Ostatak natjecanja u susret nam je izašao Dragan Perić koji je preuzeo momčad, kazao je sada već bivši predsjednik Ante Vidačak, nadovezavši se kako je u posljednjoj godini napravljeno možda i najviše po pitanju infrastrukture. - Pomoćni teren s umjetnom travom i njegova priprema bili su zahtjevan projekt. Naša će mladost, ali i prva momčad dugoročno gledajući imati velike koristi od njega. Zahvalio bi se svima s kojima sam radio u prethodne tri godine, zaključio je Vidačak. Klub je kalendarsku 2011. godinu završio u minusu od 132.713 maraka. Razlog tomu su znatno smanjeni prihodi nekih dugogodišnjih subjekata koji su podržavali klub. Nekada glavni sponzor Aluminij Mostar nije dugo pomagao klub, smanjena su izdvajanja Grada Mostara, Elektroprivreda HZ HB mjesečno za klub izdvaja nešto više od 10.000 maraka, samo je sada veliki dio tih davanja kompenziran kroz isporučenu struju.

- Svi koji su nekada ranije radili u upravi kluba znaju kako je teško sakupiti novac. Za normalan rad klub potrebno je oko 1,200.000 maraka na godišnjoj osnovi, da bi imali momčad koja će se boriti za Europu ili naslov i do 2,000.000 maraka. Mi smo prošlu godinu nekako izgurali sa 730.000 maraka. Napravljene su sve moguće metode ušteda u klubu, neke od njih su bile i nepopularne. Javnost to možda ne zna, ali naše uloge u upravi su volonterske naravi i vodstvo Zrinjskog ne zarađuje plaću, kazao je direktor kluba Ivan Beus, koji je govorio više o novčanom izvješću za kalendarsku 2011. godinu.

Upravni odbor

Nakon toga predložen je novi upravni odbor u kojemu je zamišljeno da bi sjedili predstavnici Aluminija, Elektroprivrede HZ HB, HN županije, Grada Mostara, HT Mostara, Končara, Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje, hotela Ero, Croatia osiguranja, Unicredit Bank, Euroherca, Zračne luke te još nekoliko privatnih osoba. U raspravi je istaknuto kako bi radi imidža i značenja Zrinjskog bilo dobro da iz spomenutih subjekata u upravi budu sjedili direktori. Ostavljena je na kraju mogućnost da neki od tih predstavnika koji u Mostaru nemaju sjedišta delegiraju svoje predstavnike.

- Razgovaralo se s puno subjekata koji djeluju u gradu ili u našoj županiji. Mnogi od spomenutih spremni su pomoći, kazao je Mile Puljić, osoba zadužena za pripremu skupštine. Predstavnik Aluminija, dugogodišnjeg glavnog sponzora kluba, izjavio je kako je taj subjekt uvijek bio uz Zrinjski i kako ne bježe od pomaganja tom sportskom kolektivu u budućnosti, no da tako nešto u ovom trenutku ne mogu izvršiti. S druge strane nekoliko subjekata koji ranije nisu bili uz klub obvezali su se kako će u idućem sazivu uprave davati svoj doprinos. U prvoj fazi predloženo je i nekoliko privatnih lica uglavnom poduzetnika, osoba koje su ranije na razne načine izdašno pomagale klub. Neki od njih poput Džidića, Martivnovića, Pehara i Mandže nisu željeli prihvatiti ulogu u budućoj upravi. Svi su imali svoje razloge zbog čega ne žele sudjelovati, razloge koje su iznijeli na raspravi, ali i svi su spomenuti na neki način svojim razmišljanjem i sugestijama na raspravi pokušavali upozoriti na to kako se klub treba financirati, graditi i slično.

Potrebna sustavna pomoć

- Bez sustavne pomoći Zrinjskom nećemo postići ništa dobro. Mi Hrvati nismo pokvaren narod. Zrinjski se treba izdignuti iznad svih tih naših različitosti koje postoje među nama - između ostalog je kazao Miljenko Mandžo, bivši čelnik kluba. Rasprava je na trenutke bila žustra, ali i konstruktivna. Neosporna je bila dobra volja svih članova skupštine. Ulogu i mjesto u upravi odbili su predstavnici navijača Ultrasa. Oni su kazali kako će uvijek biti uz klub, ali da politiku kluba prepuštaju upravi. Na račun navijača otišlo je i nekoliko otvorenih kritika za ponašanje, jer prethodnih sezona Zrinjski je platio velike iznose na račun kazni za izgrede, koje su izazvali navijači ubacivanjem pirotehnike na teren ili upadanja na teren. Izražena je, i pored prvotnog odbijanja, želja da se predstavnici navijača aktivno uključe u rad kluba, jer na takav bi se način želio stvoriti most, a klub i navijači bolje bi razumjeli. Iznesen je još cijeli niz prijedloga članova skupštine. Nakon nekoliko sati trajanja skupštine, izabran je novi upravni odbor u kojem će djelovati predstavnici subjekata, čija će se imena donijeti naknadno. Na sjednici novog upravnog odbora, koja bi trebala biti održana kroz tjedan dana, novi članovi bi trebali biti i potvrđeni, a među njima bi se izabrao i novi predsjednik kluba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?