Nastavak

Uhićeni šefovi carinarnica u Tuzli i Bijeljini

SIPA
25.09.2013.
u 09:46

Sedinet Karić Sido iz Srebrenika već je bio na izdržavanju kazne zatvora u KPZ-u Tuzla, a ‘ulovljen’ je na dopustu

Šef carinske ispostave Uprave za neizravno oporezivanje Regionalnog centra u Tuzli Nermin Klopić (39) uhićen je jučer ujutro u velikoj akciji Tužiteljstva BiH i SIPA-e zbog organiziranog kriminal i zloupotrebe položaja. Klopić je zatečen u svom stanu u tuzlanskom naselju Sjenjak pa je odmah pozvao odvjetnika Mensura Radončića. Neslužbeno, njegovo ime se dovodi u vezu s kriminalnom skupinom, nedavno, s još osam suradnika, ponovno prokazanog ‘kralja tekstila’ Sedineta Karića zvanog Sido iz Srebrenika koji se već bio nalazio na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Tuzla, a ulovljen je na dopustu.

Za vrijeme posla

Osim njega, još su tu i Šemsudin Mujčinović, Damir Husarić, Mujaga Zahirović, Slađan Avrić i Irena Sekulić te još trojica. Inače, jučer su iza rešetaka završila još dva službenika UNO-a RU Tuzla, i to za vrijeme posla u Carinskom terminalu na Šićkom Brodu, dok je privedena i radnica poduzeća “Meridijan” iz Banje Luke, koja se službenim automobilom dovezla u krug ovog terminala. Pripadnici SIPA-e proveli su akciju na još osam lokacija na području Tuzle, Brčkog, Bijeljine i Zvornika, gdje su ispitivana devetorica, redom visokopozicionirana dužnosnika, od čega je šestorici određena mjera zadržavanja. U konkretnom slučaju radi se o dugogodišnjem organiziranom kriminalnom procesu po pitanju uvoza raznih vrsta roba i zakonom zabranjenih supstancija. Uz nepoštovanje propisanih carinskih procedura nanijeli su štetu po sigurnost građana i oštetili proračun BiH u višemilijunskom iznosu. U sklopu ove akcije u Sarajevu je, pak, uhićen Ešref Lekić, zaposlenik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Najmanje dvije godine

“Ovo je nastavak operativne akcije kodnog naziva ‘Master’, koja je realizirana 26. kolovoza, i to zbog poreznih utaja, prijevara i pranja novca”, ističu iz SIPA-e. Iz Tužiteljstva BiH je potvrđeno da su slobode lišeni čelni dužnosnici carinskih ispostava u Tuzli i Bijeljini. “Prema prikupljenim dokazima, u razdoblju od najmanje dvije godine, prouzročilii su višemilijunsku štetu BiH i njenim građanima. U istrazi su sudjelovali Tužiteljstvo BiH, SIPA i UNO BiH”, zaključuju iz ovog tužiteljstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?