Poljoprivreda

Ugovorena proizvodnja lana na parceli od 10 ha

Stručnjaci
Marko Mišković
21.05.2013.
u 10:08

Za proizvodnju Omega-3 konzumnih jaja potrebe lana su veće od 50 ha

Priča o potrebama lana u BiH je vrlo jednostavna i može se izraziti preko jednostavne kalkulacije. BiH ima oko četiri milijuna stanovnika, a prosječna potreba ulja po stanovniku je 10 litara tijekom godine. Da bi se zadovoljile potrebe stanovništva, potrebno je 40 milijuna litara ulja. Ako bi samo 10 posto ove količine zamijenili sa zdravim hladno cijeđenim uljima, među kojim laneno ulje ima poseban značaj, za naše tržište bilo bi potrebno proizvesti oko 4 milijuna litara ulja. To znači zaposliti brojne proizvođače i prerađivače koji mogu obraditi nekoliko tisuća hektara zemljišta.

Zdravo ulje

- Korisno je i za proizvođače i za prerađivače i za one koji će sutra koristiti lanena ulja koja imaju najveći sadržaj Omega-3 masnih kiselina ili alfa-linolenske kiseline koja je najbolje preventivo sredstvo protiv srčanih i moždanih udara. To je masna kiselina koja čuva kardiovaskularni sustav, ali koju u organizam unosimo u desetak puta manjoj količini od one koju preporuča Svjetska zdravstvena organizacija, objasnio je dr. Miloš Nožica, šef Zavoda za industrijsko bilje na poljoprivrednom Institutu Republike Srpske u Banjoj Luci, s kojim smo razgovarali na parceli lana u blizini Orašja. Lan je vrlo rijetka i jedinstvena kultura na prostoru Posavske županije, ali sve su naznake da to neće dugo potrajati. U to smo se uvjerili posjetom na parceli lana od 10 ha, trenutno najvećoj u BiH. Sjetvu lana ugovorio je poljoprivredni proizvođač Vlado Džoić iz D. Mahale, a nositelj proizvodnje je tvrtka Posavina koka iz Orašja. Početna proizvodnja odvija se željenom dinamikom, usjev je u izvanrednom stanju i već za nekoliko dana očekuje se da će plavi cvijet prekriti cijelo polje.

- Na projekt proširenja djelatnosti odlučili smo se nakon razgovora s profesorom Veladžićem s bihaćkog fakulteta. S proizvodnjom Omega-3 jaja krenuli smo nakon što smo dobili prvu količinu sirovina ekstrudiranog lana iz Amerike. U početku je taj način usložio nabavu konstantnih količina za proizvodnju jaja, što nas je potaknulo da krenemo u vlastitu proizvodnju s poljoprivrednicima iz PŽ-a. Nabavili smo sjemenski materijal i s jednim poljoprivrednikom krenuli u rizičnu proizvodnju na parceli od 10 ha. Očekujem da će tržište prihvatiti našu proizvodnju jaja, pa će već iduće godine za Posavina koku potreba biti najmanje 50 ha lana, istaknuo je Marko Damjanović, jedan od vlasnika tvrtke Posavina koka.

Izvoz u Rusiju

- Zbog toga smo već započeli razgovore o izvozu kompletne godišnje proizvodnje od 40 milijuna jaja na tržište Rusije, ali isključivo Omega-3 jaja. Dakle, naš prvenstveni cilj je da krenemo u namjensku proizvodnju Omega-3 jaja, sutra će to biti Omega-3 brojlerskog mesa, potom i hladno cijeđenog ulja za konzumiranje u domaćinstvu. Uvjeren sam da smo na dobrom putu da dođemo do željenog cilja - dodao je Damjanović. Dr. Nožica ističe da puno treba raditi na mijenjanju navike našeg stanovništva koje uglavnom koristi rafinirana ulja koja su u nutricionističkom pogledu daleko ispod hladno cijeđenih lanenih i sličnih ulja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?