Novi slučaj

Ugovore kojima je HEP izgubio 600 milijuna kuna sredio Sanader?

'02.01.2012. Zagreb -  Zupanijski sud, Zrinjevac. Ivo Sanader tocno u 9 sati trebao se javiti sucu istrage Zupanijskog suda u Zagrebu. Nije dosao na vrijeme. Njegov odvjetnik Goran Suic ulazeci na sud
'Marko Prpic/PIXSELL'
05.01.2012.
u 12:00

Bivši šef HEP-a Ivan Mravak tvrdio je istražiteljima da je Markov trg presudio u sastavljanju ugovora

Bivši premijer Ivo Sanader i službeno je pod novom istragom USKOK-a. Riječ je o proširenju vezanom uz istragu o preprodaji struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju. Ova je istraga, podsjetimo, pokrenuta 2010. godine, a isprva se teretilo bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, nekadašnjeg šefa HEP-a Ivana Mravka i Ivana Koštana, bivšeg šefa TLM-a, da su se udružili u kriminalnu skupinu koja je na poslu jeftine preprodaje struje oštetila HEP za najmanje 600 milijuna kuna.

Ponovno osobni interes

Riječ je o jednoj od zasigurno najzapetljanijih korupcijskih priča u Hrvatskoj čije je konce prilično teško pohvatati, a njezino proširenje na bivšeg šefa vlade i HDZ-a u neku ruku potkrepljuje prijašnje tvrdnje Polančeca i Mravka da je u ovom slučaju riječ bila o političkoj odluci donesenoj na “vrhu” koju su oni provodili u djelo.

Koliko je poznato, Sanadera se zasad sumnjiči da je od jeftine preprodaje struje TLM-u i Aluminiju imao osobnu materijalnu korist s obzirom na to da je Aluminij u djelomičnom vlasništvu njemačke tvrtke Debis, tvrtki kćeri Daimlera. Ovu se tvrtku inače prije povezivalo s navodnim podmićivanjem dužnosnika vlade za mandata koalicijske vlade Ivice Račana pri nabavi vatrogasnih vozila, no istražitelji u Hrvatskoj nisu do sada uspjeli dokazati da je netko od tadašnjih članova vlade primio mito u ovom slučaju. Kako bilo, čini se da bi Sanader ponovno mogao imati problema zbog ugovaranja poslova u zamjenu za izdašno mito. Mravak je inače nakon uhićenja, odnosno tijekom ispitivanja, govorio istražiteljima da nije bio samostalan u donošenju odluka i sastavljanju ugovora o isporuci struje TLM-u i Aluminiju te da je Krešimir Ćosić, bivši član Nadzornog odbora HEP-a, po nalogu Sanadera, intervenirao pri sastavljanju ugovora, odnosno da je tražio da se iz njega izbaci zaštitna klauzula.

Ćosić je već opovrgnuo ovu priču, a u prilog Mravkovih tvrdnji ide i tvrdnja Polančeca, koji je također govorio da su se sve odluke po ovom pitanju donosile u vladi te na sjednicama užeg Predsjedništva HDZ-a. U vrijeme kada je pokrenuta istraga zbog preprodaje struje, podsjetimo, bio je pritvoren u Remetincu zbog afere Spice te je iz zatvora poručivao da je “miran koliko i ostatak HDZ-a”. Da će se status Polančeca, Mravka i Koštana nakon završetka istrage bitno promijeniti u odnosu na njezin početak, već je sada jasno, no o svemu ipak na kraju odlučuje tužiteljstvo. Sanader bi svoju obranu u novoj istrazi kojom je obuhvaćen trebao iznijeti najkasnije za desetak dana, a nalog o proširenju istrage u utorak mu je na kućnu adresu u Kozarčevoj donio dostavljač USKOK-a.

Nije htjela uzeti nalog

Ovaj posao, neslužbeno doznajemo, nije bilo jednostavno obaviti jer u vrijeme kad je dostavljač pozvonio na njegova vrata Sanader nije bio kod kuće, već njegova supruga Mirjana. Dostavljač je, naime, nalog isprva želio njoj ostaviti s obzirom na to da Sanader nije bio kod kuće te ju je zbog toga i pitao može li mu se potpisati da ga je ona preuzela.

Supruga bivšeg premijera, doznajemo, hladno je odbila dostavljača odbrusivši mu da ona s tim nalogom nema ništa te da se na nju ne odnosi, pa neka čeka da se Sanader vrati kući te mu ga osobno uruči. Tako je i bilo. Dostavljač je ostao na ulici čekajući da se u Kozarčevoj pojavi glava obitelji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?