Humanost

Udruga pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama

Udruga
30.03.2013.
u 10:00

Prvi korisnici pomoći primljeni su u stan Udruge 17. rujna 2012. godine, a do sada su pomogli 138 osoba

Humanitarna udruga “Fra Mladen Hrkać“, osnovana 16. lipnja 2012. u Zagrebu, pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama koje žive u Širokom Brijegu, a dolaze u Zagreb na liječenje. Pružanje pomoći njima i njihovim obiteljima ogleda se u vidu smještaja, prehrane, sufinanciranja troškova prijevoza te rješavanja administracije tijekom liječenja. Prvi korisnici pomoći primljeni su u stan Udruge 17. rujna 2012., što označava i početak formalnog djelovanja Udruge. Udruga je u proteklih 6 mjeseci svog djelovanja pomogla 138 osoba sa zdravstvenim poteškoćama s područja BiH.

Smještajni kapacitet

Zbog ograničenih kapaciteta i velikog broja oboljelih s područja Širokog Brijega, Udruga trenutačno djeluje samo na tom području. Udruga pomaže i osobama iz drugih gradova u BiH ako su smještajni kapaciteti slobodni pa su do sada pruženi različiti vidovi pomoći osobama iz drugih mjesta (Posušje, Mostar, Međugorje, Ljubuški, Grude, Sarajevo...). Korisnici pomoći koji dolaze na liječenje u Zagreb, imaju na raspolaganju smještajne kapacitete udruge, stambeni prostor koji se nalazi na adresi Lašćinska cesta 94. Riječ je o peterosobnom stanu, namještenom i funkcionalnom koji istodobno može primiti do 15 osoba, tj. tri peteročlane obitelji. U neposrednoj blizini stambenog prostora se nalazi većina medicinskih institucija i ostali važni sadržaji, što njihov boravak tijekom liječenja čini jednostavnijim. U proteklih 6 mjeseci u prosjeku su boravila 3 do 4 korisnika što znači da je u navedenom razdoblju ostvareno više od 650 noćenja. Kako bi boravak korisnika pomoći u stanu Udruge bio maksimalno olakšan s minimaliziranim životnim troškovima, Udruga osigurava prehranu svih osoba na način da korisnici imaju na raspolaganju mogućnost pripremanja hrane u stanu, dok u slučaju spriječenosti volonteri donose gotov kuhani obrok. Svi korisnici pomoći koji su u ovom razdoblju boravili u stanu Udruge imali su osiguran doručak, ručak, večeru, čaj i kavu.

S ciljem minimaliziranja osnovnih troškova koje korisnici imaju, Udruga osigurava besplatnu povratnu autobusnu kartu korisnicima i njihovim pratiteljima. Svi korisnici koji su u proteklih šest mjeseci putovali u Zagreb autobusom su dobili besplatnu povratnu autobusnu kartu autobusnog poduzeća Autoherc iz Gruda, bez obzira jesu li koristili smještaj Udruge ili ne. Udruga je osigurala 74 besplatne autobusne karte, dok je za 10 korisnika koji su putovali osobnim automobilom osigurala gorivo. Za najteže pacijente osigurava se i sanitetski prijevoz i pratnja medicinskog osoblja po potrebi. U slučaju smrti Udruga organizira prijevoz tijela pokojnika i rješava potrebnu dokumentaciju.

Pomoć pacijentima

Udruga pomaže pacijentima u rješavanju administracijskih prepreka i ostvarivanju njihovih prava, a najčešće je riječ o zdravstvenom osiguranju, nastavku liječenja u inozemstvu, rehabilitacijskim mogućnostima, lijekovima, ortopedskim pomagalima i slično. U suradnji s ostalim udrugama sličnih djelatnosti, Udruga pomaže korisnicima da što prije uđu u procese liječenja i rehabilitacije razmjenom informacija i savjeta s osobama koje prolaze ili su prošle kroz istu životnu bitku. Osim pojedincima koji dolaze u Zagreb na liječenje, Udruga je pomogla i nekoliko udruga u BiH “Majčino selo”, Dom za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju “Marija naša nada“, Zajednica “Milosrdni otac“, “Zavod svete obitelji“ i u Hrvatskoj Udruga “Betlehem”, Udruga “8+” kroz donacije obuće, odjeće, igračaka i pomagala. Djelovanje Humanitarne udruge “Fra Mladen Hrkać“ ne bi bilo moguće bez pomoći fizičkih i pravnih osoba s područja BiH i RH s obzirom da se svakodnevni troškovi za sada financiraju isključivo iz donacija. U proteklom razdoblju Udruga je organizirala nekoliko događaja s ciljem upoznavanja zainteresiranih strana te šire javnosti s radom i djelovanjem Humanitarne udruge “Fra Mladen Hrkać“, što je rezultiralo brojnim donacijama te značajnom financijskom potporom. Neki od događaja su predstavljanje Udruge na Širokobriješkoj večeri 2012. u Zagrebu, humanitarna donatorska večer Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” Široki Brijeg, prvo javno predstavljanje Udruge u Širokom Brijegu te humanitarna utakmica NK Široki Brijeg i GNK Dinamo u Širokom Brijegu. Cilj nije opteretiti pojedince i tvrtke visokim kratkoročnim iznosima već skromnim donacijama pojedinaca osigurati redovite prihode.

Brojni donatori

Udruga je odlučila predstaviti model pomoći kroz trajni nalog jer na taj način ima osiguran stalni mjesečni prihod na koji može računati. Model pomoći kroz trajni nalog se pokazao više nego uspješnim jer trenutačno na području Širokog Brijega više od 620 osoba odvaja određen iznos od svojih primanja, u većini slučajeva se radi o 2 KM. U ovaj model pomoći do sada se uključilo više od 600 ljudi iz sljedećih institucija i tvrtki: Gimnazija fra Dominika Mandića, SSŠ, Prva OŠ Široki Brijeg, Druga OŠ Široki Brijeg, OŠ Biograci, OŠ “Kočerin“, “Feal“ Široki Brijeg, “NK Široki Brijeg“, Porezna uprava – ispostava Široki Brijeg, Logotip, Urbis 86, Autokuća Bošnjak, Županijski zavod za pravnu pomoć, Metalrad, Fe-Al Mostar, kao i mnogi pojedinci. Zbog istog cilja, Udruga je odlučila pokrenuti humanitarni broj telefona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?