INTERVJU

Udar na državu izveli su oni koji se upravo kunu u nju

bevanda
VL FOTO
13.06.2013.
u 09:48

Problemi iz FBiH od isplate mirovina, gašenja Aluminija, podjele poticaja vješto su prebačeni državnim institucijama da bi se izbjegla odgovornost za tamošnji horor

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda jučer je iz svog mostarskog ureda održao telefonsku sjednicu Fiskalnog vijeća kako bi se usuglasile točke vezane uz sporazum s MMF-om. Intervju za Večernji list je “upao” prije komunikacije s posebnim izaslanikom EU-a u BiH Peterom Sorensenom. “Najtraženija” osoba u državi govori o prosvjedima, političkoj pozadini i političkim posljedicama.

• Kada sam promatrao prosvjede koji su ponovljeni u utorak u Sarajevu, stekao se dojam da ste Vi protiv rješavanja JMBG-a. Je li to tako?

Jedna od stvari koja me žalosti je da se kriza koja je u Federaciji BiH, nerad i nefunkcioniranje vlasti, jedan pravi horor, prebacila u institucije BiH tamo gdje im nije mjesto. Kada su prosvjedi počeli u četvrtak, to jutro stupila je odluka o Vijeću ministara, i tog jutra su se počeli izdavati matični brojevi. To je poznato čitavoj javnosti. Vijeće ministara je jednostavno uradilo sve. U dva je navrata utvrdilo zakon o matičnom broju, uputilo ga Parlamentu i u dva navrata nije dobio suglasnost Parlamenta. Mi smo reagirali donoseći odluku i u roku od 180 dana se na miran način moglo riješiti ovaj problem. Nekome nije to bilo u interesu da bude tako i dezinformacije su nadvladale nad činjenicama.

• Vi ne vidite odgovornost Vijeća ministara oko ovoga problema?

Kakvu odgovornost kada smo sve uradili. Ponavljam, dva puta smo utvrdili zakon i uputili ga u Parlament.

• Ali, možda je predsjedatelju, problem u sadržaju samog zakona oko kojega prijepore imaju bošnjačke i srpske stranke?!

Ja hoću opet naglasiti. Mjesto odlučivanja i donošenja odluka je Parlament. Mi smo u skladu s našim pravilnikom utvrdili prijedloge zakona. I tu završava sva priča.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?