Spuštena rampa

UBORAK SE ZATVARA

deponij
VL FOTO
10.05.2012.
u 09:20

Jedini deponij u Hercegovini od danas ne prima otpad od poduzeća koja imaju dugovanja

Mostarska poduzeća Komos i Parkovi od danas ne mogu odlagati otpad na odlagalištu Uborak. Kako nam je rekao direktor deponija Hasan Stupac, ova poduzeća imaju dugovanja za odlaganje otpada još iz 2010. godine.

Zatvoren deponij

- Ovo je jedini način da naplatimo dio svojih potraživanja. Oni koji plaćaju svoje obveze i dalje će moći odlagati otpad na naše odlagalište, dok će rampa ostati spuštena za dužnike - potvrdio nam je Stupac. Zbog nemogućnosti naplate potraživanja, radnici na odlagalištu otpada već duže vrijeme primaju samo 65 posto plaće koja im je zajamčena kolektivnim ugovorom. - Da radnici podnesu tužbe, dobili bi nas na sudu i tek onda bismo imali probleme. Zbog nedostatka novca, svoje radnike ne mogu poslati već godinu dana na sistematski pregled, ne mogu im osigurati cijepljenje protiv hepatitisa, protiv ujeda zmija, ne mogu kupiti opremu u kojoj bi ljudi trebali raditi. Znamo da dužnici ne mogu platiti cijeli dug prema nama, ali neka osiguraju isplatu dijela dugovanja kako bi moji radnici imali minimum uvjeta za rad - poručio je direktor deponija Uborak. I uz ove poteškoće, u godišnjem izvješću o poslovanju gradskih poduzeća stoji kako je deponij Uborak prošlu godinu završio s dobiti. Ali cijenu te dobiti su platili radnici ovoga poduzeća.

Smanjenje plaće

- Dobit je iskazana jer radnici ne dobivaju kompletnu plaću. Imali smo dobit jer ljudima nismo osigurali osnovne uvjete za rad. Nećemo više dopustiti da se problem lomi preko leđa radnika. Oni su podnijeli dovoljnu žrtvu, neka sada dužnici nađu način da nam isplate dugovanja - poručila je uprava deponija Uborak.Komunalna poduzeća u Mostaru kašnjenje plaćanja odlaganja otpada pravdaju činjenicom da Gradska uprava ne izvršava obveze prema njima. Jednostavno rečeno - svatko je svakom dužan u Mostaru. Mnogi smatraju kako je jedino trajno rješenje javno-privatno partnerstvo s čime bi Mostar konačno riješio pitanje odvoza otpada i ekologije u gradu.

Ipak, gradske vlasti još uvijek ne razmišljaju o ovom rješenju iako pojedine tvrtke već godinama žele otvoriti ovo pitanje. Zato ćemo još jednom imati ulice zatrpane otpadom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?