ubojica mrtav

Ubojica pucajući iskočio kroz prozor, pronađen mrtav na tlu

toulouse (1)
AFP/Pixsell
22.03.2012.
u 07:17

Specijalci tvrde kako nikada nisu doživjeli da ih netko napada s tolikim bijesom, a sudeći po broju ispaljenih hitaca Merah je bio spreman ubiti što više policajaca

12.31 Opsada je završila "logičnim ishodom strategije na koju se policija odlučila", kazao je za Le Monde Merahov odvjetnik Christian Etelin. - Opkoljavajući ga tako radikalno iz trena u tren i odsjecajući ga od stvarnosti ništa nije moglo biti učinjeno da se ponovo uspostavi dijalog - smatra Etelin.

12.24 Ministar Guéant kazao je kako pripadnici specijalne policije nikada nisu doživjeli da ih netko napada s tolikim bijesom i žestinom. Opisali su kako je iz kupaonice izašao "pucajući iz svih raspoloživih sredstava", a koristio je nekoliko pištolja i pušaka.

12.01 Specijalci su u Merahov stan ušli kroz prozore i vrata, objasnio je francuski ministar unutarnjih poslova te kazao kako iz stana nije bilo nikakve reakcije na njihov upad. Sve su sobe prije ulaska pregledali videoopremom i nisu nigdje primijetili osumnjičenika koji se, kako se poslije pokazalo, sakrio u kupaonicu. Kada su se približili kupaonici, izašao je i zapucao. Policajci su se pokušali zaštititi, a na samom kraju Merah je skočio kroz prozor s oružjem u rukama iz kojega je još uvijek pucao. Pronađen je mrtav na tlu.

11.54 Tijekom obračuna specijalaca i Meraha ispaljeno je oko 300-tinjak hitaca, javlja Le Monde, a Europa1 javlja kako je ubojica pružao otpor kako ne bi bio uhvaćen živ.

11.47 Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potvrdio ja da je Mohammed Merah mrtav, donosi Le Monde.

11.46 Trojica specijalaca ranjena su. Prema prvim informacijama jedan od specijalaca teško je ranjen. Vozilo Hitne pomoći dovezeno je ispred ulaza u stan, a iz vozila su iznesena nosila.

11.39 Merah je umro s pištoljem u rukama, izvještava BBC, a s obzirom na broj ispaljenih hitaca čini se kako je u zadnjem činu otpora bio spreman ubiti što više policajaca.

11.38  Mohammed Merah je mrtav, prenosi BBC.

11.31 Specijalci koriste dimne bombe kako bi pokušali paralizirati Meraha, javlja Reuters.

11.27 Iz ubojičina stana čuju se hici i eksplozije.

11.21 TF1 izvještava da je "rasplet" opsade u tijeku. Tvrde kako specijalne interventne snage javljaju da se Mohammed Merah zaključao u kupaonicu stana.

11.09 Francuski ministar unutarnjih poslova nije želio potvrditi je li policijska akcija u tijeku, ali kazao je za Le Monde kako se nešto "pokreće". – Operacija koja je u tijeku više od 30 sati i dalje se nastavlja sa svim svojim usponima i padovima. Trenutačno su neka događanja u tijeku – kazao je.

Francuski ministar unutarnjih poslova nije želio potvrditi je li policijska akcija u tijeku, ali kazao je za Le Monde kako se nešto "pokreće". - Operacija koja je u tijeku više od 30 sati i dalje se nastavlja sa svim svojim usponima i padovima. Trenutno su neka događanja u tijeku - kazao je

11.03 Policijski izvori izvijestili su France 2 TV kako su specijalci ušli u Merahov stan, ali nije poznato je li 24-godišnjak živ ili mrtav. Službene potvrde još uvijek nema, a prema nekim medijima opsada se "približava kraju".

10.54 Francuski mediji javljaju kako je započela policijska akcija te policajci pokušavaju ući u zgradu u kojoj se skriva Merah. Navodno policija razbija jedan po jedan zid njegova stana kako bi na "siguran način" došli do njega.

10.52 Policija je, čini se, izgubila strpljenje i želi se domoći ubojice živog ili mrtvog, tvrdi Thomas Withington, sigurnosni stručnjak koji izravno prati opsadu. Mohammed Merah navodno je umro s pištoljem u rukama, javlja BBC. S obzirom na ispaljene hitce, čini se kako je Merah bio spreman ubiti što više policajaca.

10.50 Policijski izvori, prenosi BBC, potvrđuju kako su detonirali granate namijenjene omamljivanju i destabiliziranju osumnjičenika. Nakon eksplozija vozilo Hitne pomoći ušlo je u zatvoreni krug oko stana.

10.35 Ukupno su odjeknule tri eksplozije koje su, javljaju francuski mediji, bile mnogo snažnije od onih koje su se mogle čuti tijekom noći.

10.31 Nedaleko od stambene zgrade začule su se eksplozije, a iznad zgrade nadvio se crni dim. Specijalcima je naređeno da uđu u stan do Merahovog.

10.27 Uskoro bi mogla započeti policijska akcija, predviđa dopisnik Europe1. Prema njegovim riječima, policajci okupljeni ispred Merahovog stana djeluju nemirno, a vatrogasno vozilo pomaknuto je kako bi blokiralo prilaznu cestu.

9.48 Kombi jedinice francuske interventne policije parkirao se ispred samog ulaza u zgradu u kojoj je Merah zatvoren dulje od 30 sati. Zgradu su užurbano opkolili policajci u zaštitnim prslucima, a vatrogasci i djelatnici Hitne pomoći pripremili su masku za kisik. 

9.20 – Već 10 godina tvrdim da su prijetnje fundamentalista podcijenjene. Ljevica je do sada zaustavljala desnicu. Moramo istražiti financije određenih imama. Moramo progoniti muslimanske fundamentaliste – kazala je šefica francuske ekstremno desničarske Nacionalne fronte, Marine le Pen.

8.53 Francuski ministar unutarnjih poslova Claude Guéant stigao je na mjesto događaja.

8.40 – Čuli smo dva hitca i ne znamo što je to zapravo bilo – kazao je ministar unutarnjih poslova Claude Guéant za francuske medije.

8.31 Radijska postaja Europe1 objavila je kako je ovo najdugotrajnija opsada u Francuskoj još od 1993. Bivši pregovarač francuske specijalne jedinice RAID objasnio je kako se eksplozije koje su se tijekom noći čule u okolici Merahova stana koriste kako bi se osumnjičenika držalo "u stanju napetosti koje pomaže da se onemoguće sve njegove reakcije". Iako, naglašava bivši pregovarač, "nije dobar znak" činjenica da je sam Merah priznao kako je ekstremist . 

8.15 Ministar unutarnjih poslova objasnio je kako je "čudno" što se u Merahovom stanu ništa ne događa, javlja BBC, te kako policija čitavu noć nije u kontaktu s 24-godišnjakom.

8.01 On želi umrijeti s oružjem u rukama i nije sigurno je li osumnjičenik još živ, izjavio je francuski ministar unutarnjih poslova . 

7.15 
Tijekom jučerašnjeg dana Merah je u nekoliko navrata tvrdio kako je spreman predati se, no nakon što se to nije dogodilo, policija je zabrinuta kako bi u posljednjem pokušaju otpora mogao pucajući oružjem, koje još uvijek ima uza se, pokušati ubiti što više pripadnika snaga sigurnosti.

Francuski tužitelj Francois Molins kazao je kako je Mohamed Merah planirao ubiti još jednog vojnika, a na meti su mu uz vojnike bila i dvojica policajaca. Mediji pišu da se Merah za zločine navodno obučavao u Waziristanu, regiji na sjeverozapadu Pakistana, a policiji je rekao kako mu je žao što nije uspio ubiti više ljudi te što mu nije uspjelo zgroziti cijelu zemlju i baciti je na koljena.

6.00 – Želimo ga uhititi živog i odvesti ga pred lice pravde. Želimo saznati koji su njegovi motivi, tko su bili sudionici u zločinu ako ih je imao – kazao je francuski ministar obrane Gerard Longuet.

4.20 Francuski Le Figaro izvještava kako su njihovi novinari, koji se nalaze izvan opsadnog kruga, potvrdili kako su se iz unutrašnjosti zgrade u kojoj je opkoljen Merah čula dva hitca, dok drugi mediji izvještavaju o snažnoj eksploziji u zgradi.

2.20 Nekoliko hitaca, donosi Guardian, začulo se ispred Merahove peterokatne zgrade u kojoj je opkoljen duže od 24 sata.

1.42 Ispred zgrade u kojoj je opkoljen Merah ponovno se začula eksplozija, ali nešto slabija nego prijašnje tri, javlja SkyNews.

0.16  Operacija uhićenja ipak nije počela. Iz francuskog ministarstva unutrašnjih poslova novinarima su rekli kako su eksplozije pokušaj psihološkog pritiska na zabarikadiranog Mohameda Meraha, prenosi BBC.

23.57 Zamjenik gradonačelnika Toulousea izjavio je kako je počela policijska akcija za uhićenjem Mohameda Meraha, osumnjičenog za ubojstva troje djece i rabina ispred židovske škole Ozar Hatorah.

23.50 Novinska agencija AP na svome je profilu na Twitteru oko 23.40 objavila kako su se čule tri eksplozije ispred zgrade u kojoj se zabarikadirao Mohamed Merah, osumnjičen za ubojstva troje djece i rabina ispred židovske škole Ozar Hatorah u Toulouseu.

Kako je prošao prvi dan opsade u Toulouseu možete pročitati ovdje:  >>Policija eksplozijama pokušavala "slomiti" ubojicu iz Toulousea

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?