pokolj

Ubojica iz Liègea mrzio je sve oko sebe, cijeli svijet

Liege (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/3
15.12.2011.
u 12:00

Susjedi Amranija govore da je bio ljubazan. “Pridržavao mi je vrata i pomagao nositi stvari uza stube”. Taj mirni susjed bio je monstrum

Njegovi prvi susjedi kažu da je bio vrlo ljubazan. “Pridržavao mi je otvorena vrata i pomagao nositi stvari uza stube”, rekla je 67-godišnja susjeda Micheline Clement. Ali taj mirni susjed bio je monstrum: nakon što je prekjučer na središnjem trgu belgijskog grada Liègea ručnim bombama ubio četvero ljudi i sebe te ranio više od 120 prolaznika, policija je jučer objavila da je u njegovoj garaži pronašla još jedno mrtvo tijelo.

Borba za život

Prije no što se zaputio na trg Saint Lambert i izveo najveći pokolj u Belgiji od 2. svjetskog rata, 33-godišnji Nordine Amrani u svojoj je garaži ubio ženu koja je radila kao čistačica kod jednog od njegovih susjeda. Ta žena ubijena je hicem u glavu, a moguće je da je prije toga silovana. Broj ubijenih u pokolju u Liègeu, uključujući i samog napadača, do zaključenja ovog izdanja iznosio je šest. Jedna teško ozlijeđena 75-godišnjakinja, za koju se u utorak navečer smatralo da je preminula, ipak je živa, ali borba za njezin život je neizvjesna.

Javna tužiteljica Daniele Reynders objavila je na jučerašnjoj press konferenciji da se ukupno petero žrtava bori za život na odjelu intenzivne njege u bolnici u Liègeu. Ponovila je da ubojica Nordine Armani nije bio povezan s terorističkim organizacijama te da je djelovao sam. Motivi napada nisu još posve jasni. Henri Bosly, profesor kaznenog prava na lokalnom sveučilištu, govori o napadačevoj “mržnji prema društvu u cjelini”, a ne prema konkretnoj skupini ljudi.

Neslužbeni izvori govore da je Nordine Amrani bio pozvan na informativni razgovor u policiju koji je bio zakazan za utorak u 13 sati i na kojem je trebao biti ispitan o prijavi za silovanje.

Pola sata prije tog zakazanog ispitivanja na policiji, Amrani je na trgu Saint Lambert počeo bacati ručne bombe i pucati iz revolvera i puške. Među nedužnim je žrtvama i dvogodišnje dijete koje je metak pogodio u glavu dok ga je majka držala u naručju. Trg Saint Lambert najprometniji je u Liègeu jer se na njemu i oko njega nalazi autobusni terminal, robne kuće, sudska palača (u sklopu koje je i zatvor) te božićni sajam na otvorenom.

Nije mentalno bolestan

Amrani je 2008. godine bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog posjedovanja veće količine oružja i 2800 stabljika marihuane, ali je pušten u listopadu ove godine. Policiji je bio poznat i kao seksualni prijestupnik. Tijekom 40 mjeseci, koliko je proveo u zatvoru, nije zabilježeno da boluje od bilo kakve mentalne bolesti. Obdukcijom njegova mrtvog tijela provjerava se i je li bio pod utjecajem droga. Belgijska policija objavila je da ubojica nije ostavio nikakvu poruku kojom bi objasnio motive luđačkog napada.

Liège je treći najveći grad u Belgiji, ekonomsko i kulturno središte frankofonske pokrajine Valonije.

Le Soir, vodeći belgijski dnevni list na francuskom jeziku, jučer se, kao i svi u Belgiji, pitao samo jedno: “Zašto?”

“Nadali smo se da će ova godina završiti mirno i tiho, nakon beskonačne krize, društvene i gospodarske katastrofe. Ali zločin u Liègeu predstavlja krvavi kraj godine koja je donijela samo bol”, piše Le Soir.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?