Rezultati

U ZHŽ-u bez prava ostalo dva puta više korisnika nego u Sarajevu

Borci
14.01.2013.
u 09:19

Najviše izvedenih iz prava je iz Mostara, Čapljine i Prozor-Rame

Nastavak kontroverzne revizije branitelja u Federaciji BiH pod znakom je pitanja. Dok se čeka konačna odluka o nastavku procesa, zbrajaju se dosadašnji rezultati, a oni pokazuju da je od početka revizije braniteljskih prava u Federaciji BiH u srpnju 2010. godine do kraja rujna prošle godine pregledano ukupno 48.595 predmeta.

Rezultati se razlikuju

Za 33.581 predmet izdan je nalog za obrazac FMB1, što znači da su ti korisnici prošli “prvi krug” revizije, ali ne da će i zadržati pravo na naknadu, odnosno mirovinu. Za 2744 predmeta izdan je nalog za obrazac FMB2, i to su korisnici koje su revizijski timovi odmah izveli iz prava, odnosno ukinuli im pravo na stradalničku naknadu. Osim ovih, za 356 predmeta utvrđeno je da su mirnodopski vojni invalidi, kod 404 predmeta je utvrđen prestanak prava (uslijed smrti i drugih razloga). Dodatno je za 5561 predmet zatražena provjera u arhivu Armije BiH i HVO-a, a pregledano je i 5634 predmeta korisnika povoljnije mirovine. Kada se od ukupnog broja kontroliranih predmeta oduzmu predmeti za koje je zatražena dodatna provjera, te predmeti povoljnijeg umirovljenja i ostali nezavršeni predmeti dolazi se do broja 37.085 ukupno završenih predmeta u tzv. prvoj fazi revizije. Rezultati revizije do kojih smo došli po županijama značajno se razlikuju pa su tako na području Unsko-sanske županije do kraja rujna prošle godine revizijski timovi pregledali 2924 predmeta, što je 31 posto od ukupnog broja korisnika stradalničkih prava u ovoj županiji. Za 669 korisnika u ovoj županiji izdani su famozni FMB2 obrasci, čime su oni izvedeni iz prava. Iako je prostorno i po stanovništvu znatno manja, u Posavskoj županiji su revizijski timovi pregledali čak 1420 predmeta ili skoro 33 posto. Iz prava je u ovoj županiji izvedeno 66 osoba. Zanimljivi su podaci iz Tuzlanske županije, gdje je od 7475 izdanih naloga, samo 216 njih na obrascu FMB2. Iz ovoga se može zaključiti kako u Tuzlanskoj županiji nema puno “lažnih” stradalnika. Slično je i u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje je kontrolirano 6044 predmeta, a iz prava su izvedena tek 273 korisnika.

Hercegovina na meti

U Bosanskopodrinjskoj županiji revizijom je bilo obuhvaćeno 1364 korisnika ili 85,6 posto od ukupnog broja korisnika. Za njih 22 izdani su obrasci FMB2. Do kraja rujna prošle godine u Srednjobosanskoj županiji revizijski timovi pregledali su 4947 predmeta koji se odnose na ukupno 41 posto korisnika braniteljskih prava u ovoj županiji. Iz prava su izvedena 324 korisnika, a najviše iz općine Jajce. Revizijski timovi Ministarstva za pitanja branitelja FBiH u Hercegovačko-neretvanskoj županiji kontrolirali su 3365 predmeta, od čega je 206 provjera okončano uskraćivanjem prava korisnicima. Uvjerljivo najviše provjera pa i najviše izvedenih iz prava je na području Mostara, Čapljine i Prozor-Rame. Na prostoru Zapadnohercegovačke županije revizori su pregledali 2800 predmeta, što je skoro 58 posto svih korisnika braniteljskih prava u ovoj županiji. Ukupno 540 korisnika je izvedeno iz prava, a najviše u Ljubuškom.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
marjano3
21:18 14.01.2013.

dejane jazviću, razlikuješ li ti vojre invalide od branitelja ????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?