Predškolski odgoj

U vrtić ide tek 12 posto djece

vrtici
VL FOTO
16.04.2012.
u 11:47

Vijetnam i Etiopija imaju veću stopu obuhvaćenosti predškolskim odgojem i obrazovanjem od BiH

Oblast predškolskog obrazovanja i odgoja je najviše zapostavljena razina ​​obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Nažalost, BiH ima gotovo najniži koeficijent pokrivenosti predškolskim odgojem i obrazovanjem u Europi. Posebice je nejednak tretman djece u oblasti predškolskog obrazovanja, čije su usluge dosta skupe i dostupne uglavnom djeci u urbanim sredinama.

Poražavajuće brojke

U vrijeme kada je u zemljama EU-a više od 90 posto djece starije od tri godine obuhvaćeno predškolskim odgojem i obrazovanjem, brojke u BiH su zaista poražavajuće. Dostupne informacije tvrde kako je obuhvaćenost predškolskim obrazovanjem od 6 do 13 posto. UNESCO u svojim istraživanjima navodi da je stopa uključenosti u programe predškolskog obrazovanja u zemljama u razvoju procijenjena na 38 posto. Čak i zemlje koje se smatraju daleko manje razvijenijim od BiH, kao što su Vijetnam i Etiopija, imaju veću stopu obuhvaćenosti predškolskim odgojem i obrazovanjem od BiH.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku BiH, ukupan broj djece u dobi od jedne do šest godina u Federaciji BiH je 133.920. Od ukupnog broja, obuhvaćeno je 65.251 dijete uzrasta od jedne do tri godine i 68.669 djece uzrasta od četiri do šest godina. Predškolskim odgojem i obrazovanjem obuhvaćeno je 10.025 djece ili 7,48%. Od toga je ukupno 1639 djece ili 2,51% uzrasta od jedne do tri godine, 6318 djece uzrasta od tri do šest godina i 2068 djece u kombiniranim skupinama, što ukupno iznosi 8386 djece ili 12,21%. Podaci se odnose na djecu koja borave u javnim, privatnim i ostalim (osnivač - vjerska zajednica, humanitarna udruga) vrtićima, kao i boravak djece u jaslicama. Iz navedenog se jasno može zaključiti i iznimno slaba i nedovoljna obuhvaćenost djece predškolskim odgojem i obrazovanjem u Federaciji BiH.

Nedovoljno educirani

- Odgajatelji i stručni radnici u predškolskim ustanovama su nedovoljno zastupljeni i educirani za odgojno-obrazovni rad s djecom s posebnim potrebama, što predstavlja problem za uspješnu provedbu inkluzije u predškolskim ustanovama - stoji u Analizi primjene standarda i normativa u predškolskom odgoju i obrazovanju u Federaciji BiH, koju je provelo Federalno ministarstvo obrazovanja. Prema istoj, ukupan broj stručnih radnika predškolskog odgoja u Federaciji BiH je 640, od toga 624 odgajatelja i 116 medicinskih radnika, dok je broj stručnih suradnika stalno zaposlenih iznimno nizak i iznosi svega 36, od toga 28 pedagoga i psihologa, četiri logopeda i četiri defektologa.

Ovaj broj stručnih suradnika u većini županija kompenziran je vanjskim suradnicima ili volonterima koji su povremeno ili stalno angažirani i koji, na žalost, zbog loše financijske situacije nisu u potpunosti integrirani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?