Višak

U vojnoj evidenciji u BiH ‘višak’ od čak 7 814 žrtava

vojska
VL FOTO
14.01.2012.
u 13:10

7 116 nestalih vojnika vodi se u evidenciji terenskog ureda Federalnog ministarstva u Tuzli, a uglavnom je riječ o Srebreničanima

Postoji ogroman nesrazmjer između podataka o poginulim, umrlim i nestalim vojnicima koji se vode u evidenciji terenskih ureda Ministarstva za pitanja branitelja FBiH i podataka koje je prikupio i objavio Istraživačko-dokumentacijski centar (IDC) iz Sarajeva.

Ozbiljne kritike

Iako je nailazio na ozbiljne kritike i primjedbe sa svih strana, IDC jedini je do sada uradio cjelovitu bazu podataka s imenima i prezimenima ratnih žrtava, uključujući i vojnike. Prema ovim podacima, koje i međunarodna zajednica smatra prilično pouzdanima i objektivnima, u proteklom ratu poginulo je ili nestalo 30.633 pripadnika Armije BiH i 5.719 pripadnika HVO-a. Međutim, u evidenciji poginulih, umrlih i nestalih vojnika Ministarstva za pitanja branitelja Federacije BiH nalaze se znatno drugačiji podaci, što pojačava sumnje u masovne malverzacije statusom ratnih žrtava u poslijeratnim godinama.

Kako je Večernjak već pisao, vjeruje se kako je najmanje 10 tisuća civila, uglavnom bošnjačkih žrtava s područja istočne Bosne i Bosanske krajine dobilo status vojnih stradalnika, kako bi mogli ostvarivati socijalna i druga prava u Federaciji BiH. Koliki je točan broj civila uvedenih u vojnu evidenciju trebala bi otkriti famozna revizija koju provodi Ministarstvo za pitanja branitelja FBiH. Naravno, ako sarajevska politika to dozvoli. Uglavnom, službena evidencija spomenutog ministarstva govori da je u FBiH 44.166 ubijenih, umrlih i nestalih vojnika. Razlika između ovog podatka i onog do kojeg je u svom istraživanju došao IDC je 7.814. Toliko je najmanje spornih vojnih ratnih žrtava u evidenciji federalnog ministarstva za pitanja branitelja.

Najsporniji je svakako podatak iz Tuzlanske županije, gdje se u službenoj evidenciji vodi 7.011 poginulih i čak 7.116 nestalih vojnika. Očito je ovdje riječ uglavnom o ubijenim i nestalim Srebreničanima i drugim bošnjačkim žrtvama iz Podrinja. Generalno gledano, iz evidencije federalnog ministarstva bi se mogao izvesti zaključak kako je u tri hercegovačke županije, gdje se uglavnom vodi evidencija stradalnika iz redova HVO-a, nestalo tek nešto više od jedan posto od ukupnog broja nestalih vojnika u FBiH.

Omjeri upitni

U Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji vodi se evidencija o ukupno 2.956 vojnih stradalnika, odnosno ubijenih, nestalih i umrlih vojnika. To je manje od sedam posto od ukupnog broja vojnih žrtava koje se vode u evidenciji federalnog ministarstva. Takvi omjeri žrtava su, najblaže kazano, upitni.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinbenik
14:11 14.01.2012.

Da i samo treba uzeti u obzir da je u Hercegovackim zupanijama rat trajao jako kratko,tj samo za vrijeme sukoba sa Muslimanima i mozda malo sa srbima,za razliku od recimo Tuzle i okoline gdje je rat imao intezitet od prvog do zadnjeg dana.Svakako da treba napraviti reviziju,mada vjerujem da su svi procentualno podjednaki u proizvodjenju branitelja,a tako i mrtvih i invalida.Revizije su radjenje i do sada pa se postavlja pitanje kako je moguce da i pored proteklih revizija ima \"laznih\".Odgovor je jasan SDA=HDZe kao i HDZe HR,sto ce,nadam se Fredi i potvrditi,a onda ce valjda SDA=HDZe slijediti i kazniti sami sebe sto su nemoralno proizvodili \"lazne\".

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?