Obljetnica

U temelju BiH je Herceg Bosna

hzhb
Stojan Lasić
28.08.2011.
u 10:38

Jučer je obilježeno 18 godina od utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne

Osamnaesta obljetnica osnivanja Hrvatske Republike Herceg Bosne obilježena je u Mostaru, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine.

Tom prigodom predstavnici HNS-a i izaslanstvo utemeljitelja Herceg Bosne položili su vijence kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana, nakon čega su upriličena izlaganja o povijesnim i aktualnim političkim prilikama u BiH. U svom obraćanju predsjednik Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić kazao je kako se od vremena utemeljenja Herceg Bosne do danas politika Hrvata nije bitno mijenjala, te da se ona uglavnom svodi na to da je BiH hrvatska zemlja jednako kao srpska i bošnjačka, te da Hrvati u BiH žele živjeti, ostati i opstati, ali samo kao jednakopravan narod u svakom pogledu.

“Razni manipulatori i uzurpatori hrvatskih prava danas nastoje ove legitimne i časne ciljeve proglasiti rušenjem BiH, ali Hrvati neće niti trebaju mijenjati stav da je BiH moguća i poželjna samo kao zajednica tri potpuno jednakopravna naroda i svih građana koji u njoj žive”, kazao je, uz ostalo, Šoljić. Govoreći o obljetnici, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je iskrene čestitke svima onima koji drže do dana utemeljenja HR HB, kazavši kako je ovo i dan prisjećanja na sve ono što se događalo proteklih 18 godina, kao i dan prisjećanja na sve one “koji danas nisu s nama”.

“Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu i onima koji su podnijeli žrtve za ovaj projekt”, kazao je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić istaknuvši kako je HR HB kamen temeljac obrane hrvatskog identiteta, ugrađena u same temelje BiH od Washingtona do Daytona, te temelj prava Hrvata da danas obrane svoje pravo na BiH. U sklopu obilježavanja 18. obljetnice Hrvatske Republike Herceg Bosne upriličen je okrugli stol o temi “Javni mediji na hrvatskom jeziku u BiH - stanje i perspektive”.

S ovog događaja zatraženo je osnivanje televizijskog kanala na hrvatskom jeziku koji Hrvati u BiH traže već godinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?