SRAMOTNO

U svega nekoliko ministarstava u Federaciji BiH tajnici su Hrvati

birokracija
Željko Lukunić
24.05.2011.
u 09:48

Izražen nacionalni debalans na pozicijama tajnika federalnih ministarstava

Kada je prije desetak godina tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nametnuo izmjene Ustava Federacije BiH, kojima je, između ostalog, ukinuo dužnost zamjenika ministra u federalnim ministarstvima, najavljeno je da će se nacionalni balans u izvršnoj vlasti ovog bh. entiteta osigurati preko pozicije tajnika ministarstava. Poznato je da je od uspostave Federacije BiH, pa do oktroiranih Petritschevih amandmana, u Vladi bio podjednak broj ministara hrvatske i bošnjačke nacionalnosti te da je svako ministarstvo u entitetskoj Vladi imalo ministra i zamjenika koji nisu mogli biti iz istog konstitutivnog naroda.

Ostvariti utjecaj

Time se i Hrvatima i Bošnjacima omogućavalo da ostvare utjecaj u ministarstvima na čijem čelu nisu bili pripadnici jednog, odnosno drugog naroda.

Kada je visoki predstavnik Wolfgang Petritsch poremetio nacionalnu ravnotežu u Vladi i odlučio da će Bošnjaci imati osmero, Hrvati petero, a Srbi troje ministara, a da će se pozicije zamjenika ministara ukinuti, promijenila se i hijerarhijska struktura unutar ministarstava. Tajnik je postao druga osoba po značenju, odmah iza ministra. No, tako je bilo samo na papiru, jer su ovlasti tajnika umnogome ovisile o dobroj volji ministra, a u čak tri ministarstva do danas nisu niti sistematizirana ova radna mjesta kako smo uspjeli doznati u ministarstvima.

Vodeće pozicije

Od preostalih trinaest, Hrvati su tajnici samo u četiri, iako bi zbog malobrojnosti na ministarskim pozicijama, broj tajnika hrvatske nacionalnosti trebao biti barem dvostruko veći. Trebao bi, ali nije, pa su tako danas samo u ministarstvima industrije, energetike i rudarstva, trgovine i razvoja, poduzetništva i obrta, te Ministarstvu za pitanja branitelja, tajnici Hrvati. Niti jednu od dvije vodeće pozicije Hrvati ne obnašaju u Ministarstvu prometa i veza, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu obrazovanja i znanosti, Ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu prostornog uređenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?