GOSPODARSKA KOMORA

U slučaju poskupljenja brašna država bi trebala intervenirati

\'11.08.2010., Koprivnica - Foografija za tekst o upisima u srednje skole, tijekom kojih ni jedan ucenik nije pokazao zanimanje za pekarsko zvanje. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL\'
\'Marijan Susenj/PIXSELL\'
03.09.2010.
u 08:01

Cijene kruha trebale bi u BiH minimalno poskupjeti jer brašno sudjeluje u cijeni kruha svega oko 20 posto

Govoreći o zaposlenosti u BiH, predsjednik Gospodarske komore FBiH Jago lasić je naveo da je u srpnju evidentirano 676 997 zaposlenih i 511 806 nezaposlenih te je stopa nezaposlenosti iznosila 43,1 posto.

Cijene i kalkulacije

Po njegovim riječima, broj zaposlenih u odnosu na isti mjesec 2008. bio je manji za 12,7 posto, odnosno iznosio je 775 000, dok je broj nezaposlenih za isto razdoblje 2008. bio veći za 4,5 posto, odnosno iznosio je 490 000. Lasić se osvrnuo i na najave poskupljenja u BiH. Istaknuo je da bi trebale cijene kruha minimalno poskupjeti jer brašno sudjeluje u cijeni kruha svega oko 20 posto. - To znači da bi se samo na pripadajući dio brašna trebala izvršiti korekcija cijene, a ne u to ubaciti energente, prijevoz itd, jer ti troškovi ostaju isti. Tako bi došlo do minimalne korekcije cijena kruha, i to samo za cijenu brašna koja sudjeluje u cijeni kruha, pojasnio je.

Intervencija države

On smatra da bi u slučaju poskupljenja brašna i kruha država trebala intervenirati, ako ne iz robnih rezervi s brašnom ili pšenicom, onda smanjenjem stope PDV-a na osnovne životne namirnice sa 17 na 5 ili 7 posto. Govoreći o zaštitnim mjerama koje zemlje regije primjenjuju kada je riječ o žitu i pšenici, Lasić je kazao da jedino BiH nije uvela privremene mjere, kao što je to slučaj i s rajčicom, paprikom, krastavcem, krumpirom. Govoreći o najavi uvođenja trošarine od 5 feninga na litru nafte za potrebe financiranja željeznica, napomenuo je da je trenutno intencija da se izjednačuju trošarine na naftne prerađevine s EU-om.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?