Nema kraja

U Siriji ratuju veterani iz BiH, Iraka i Čečenije

'hassan_nnn_rad_200513'
Foto: Hasan Haidar Diab/VLM
1/5
21.05.2013.
u 12:00

Nakon duljeg vremena Homs je poprište sukoba, a sukobu između Assada i pobunjenika ne nazire se kraj

Nakon četiri sata strpljive vožnje, s jedne strane zbog desetak punktova sirijske vojske a s druge strane zbog mjesta koja su još poprišta borbe između pobunjenika i sirijske vojske, stigli smo u grad Homs. Za dobrodošlicu dočekala su nas dva samoubilačka napada autobombom u kojima je ubijeno i ranjeno na desetke ljudi. Naime, pobunjenici su napali središte grada Homsa osvećujući se sirijskoj vojsci koja polako, ali sigurno, ulazi u njihovo najjače uporište i jedno od najvažnijih strateških točaka kako za pobunjenike tako i za režimsku vojsku u provinciji Homs, grad Al-Qusair. Kroz taj grad prolaze glavne prometnice koje povezuju sve velike gradove u Siriji s glavnim gradom Damaskom.

Pobunjenici opet u napadu

U Homsu je nakon duljeg vremena ponovo ratno stanje. Naime, od nedjelje vode se žestoke borbe između sirijske vojske odane Basharu al-Assadu i pobunjenika koji su se bježeći iz grada Al-Qusaira kroz doline i šume uspjeli ponovo usidriti u nekim dijelovima grada kao što je Bab Amr koji je za pobunjenike postao simbol otpora te su uspjeli odolijevati punih 27 dana tijekom kojih su vođene teške i krvave borbe u kojima je poginulo više od pet tisuća ljudi. Četvrt Bab Amr, u kojoj je prije rata živjelo oko sto tisuća ljudi, danas je potpuno razorena i pusta. Stanovnici ne mogu do svojih kuća jer je sirijska vojska to područje proglasila vojnom zonom. U pratnji vojnika i pripadnika snaga sigurnosti ušli smo u neke dijelove Bab Amra u kojima su se vodile žestoke borbe. Meci su frcali sa svih strana a granate su padale oko nas. U Bab Amru nemoguće je naći skrovište jer nema ni jedne cijele kuće. Preostaje vam jedino da zalegnete iza ruševina i nadate se da pobunjenici neće dva puta gađati isto mjesto. Sirijska vojska koristila je tenkove i teške topove, koje je bilo strogo zabranjeno fotografirati.

– Nemojte se ljutiti, ali vojne položaje ne smijete fotografirati, to je strogo zabranjeno! – govorio nam je časnik Fadi koji je preko radioveze razgovarao s vojnicima iz prethodnice provjeravajući padaju li granate na pravo mjesto. – Evo, ponovo je Bab Amr poprište sukoba jer je dvjestotinjak pobunjenika opet ušlo u obližnje šume i dio četvrti bježeći iz grada Al-Qusaira u koji polako ulaze naše snage – istaknuo je časnik Fadi napominjući da će zasigurno akcija čišćenja trajati nekoliko dana jer su pobunjenici vrlo opasni. Većina njih su veterani koji su ratovali u Afganistanu, Čečeniji, BiH i Iraku te imaju ubojito naoružanje. Zbog sigurnosti naših vojnika, krenut ćemo polako, ali sigurno.

Ubojito naoružanje

Riječi časnika Fadija o ubojitom naoružanju odmah su potvrdili pobunjenici koji su minobacačima počeli gađati vojne položaje sirijske vojske, koja je bila prisiljena sakriti se u rovove, a nas su zamolili da se vratimo u sigurni dio grada.

>>Uz kavu, nargilu i TV, život u Siriji doima se lakšim

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije