POPIS STANOVNIŠTVA

U Sarajevu bez popisivača Hrvata, a Mostaru se javili lažni

Popis
09.10.2013.
u 08:49

Dio popisivača navodno prijeti kako neće predati popisnice dok ne potpišu ugovore, iz Agencije tvrde kako je ovaj problem riješen s većinom popisivača

Nakon što je Granična policija BiH dostavila izvješće Agenciji za statistiku BiH o popisivačima iz Srebrenice koji su pokušali popisni materijal prenijeti preko granice, jučer su donesene odluke o suspendiranju spomenutih popisivača, a protiv njih će biti podnesene kaznene ili prekršajne prijave. Istraga će biti provedena i protiv članova općinskog povjerenstva u Srebrenici. Također, suspendirani su popisivači koji su obrasce popunjavali u kafiću. Zbog navedenog, popis će se ponoviti u pet popisnih krugova u Srebrenici. U Mostaru je 7. listopada krim-policiji predano izvješće koje se odnosi na lažne popisivače. Zabilježeno je nekoliko slučajeva, a nadležno općinsko povjerenstvo je građane upozorilo da od popisivača koji im dođu u dom traži službenu legitimaciju.

Potpisivanje ugovora

Na novinarsku konstataciju da popisivači još nisu potpisali ugovore kojima im je utvrđena isplata naknade za rad te da stoga prijete da nakon završetka popisa neće predati popisni materijal, iz Agencije su odgovorili kako su ugovori od kraja prošlog tjedna dostavljeni popisivačima te da ih je većina potpisala, osim onih koji popis vrše u udaljenijim popisnim krugovima. Stanje oko popisa stanovnika ovih dana je detaljno razmatrao i Tim HDZ-a BiH za praćenje popisa. Najviše primjedbi je izneseno na način rada u Republici Srpskoj. - Iskorištava se propust u zakonu koji se odnosi na popisno mjesto. Popisivači odbijaju popisati ljude koji nisu u svojim domovima, a mnogo je ljudi čiji domovi još nisu obnovljeni. U najboljem slučaju se oni izjašnjavaju kao beskućnici i zbog toga imamo mnogo problema - rekli su nam naši sugovornici iz Tima HDZ-a BiH za praćenje popisa stanovništva. Mnogo je primjedbi i na samu metodologiju popisa, a problema je bilo i s instruktorima koji su nametali svoja mišljenja popisivačima koji su im podređeni umjesto da se radilo sukladno zakonu. Traži se preispitivanje nekoliko slučajeva.

Problemi u gradovima


- Imali smo velikih problema s jednom instruktoricom koja je radila na području Posušja, Tomislavgrada i Livna. Veliki problem imamo i u Sarajevu odakle teško možemo dobiti bilo kakve podatke jer nema dovoljno Hrvata popisivača. Bilježimo nepravilnosti u Kaknju, Varešu, Zavidovićima, a o svemu na vrijeme alarmiramo nadležne institucije i pokušavamo doprinijeti rješavanju problema - rekao nam je prvi čovjek spomenutog tima Nikola Lovrinović. Popis stanovništva u BiH završava 15. listopada, a na prve podatke će se čekati 90 dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?