PROMJENE

U RS-u rodni listovi više nemaju rok trajanja, u FBIH sve po starom

bolnica
VL FOTO
10.08.2010.
u 08:54

Ovaj reformski korak u RS-u dio je entitetskog zakona o matičnim knjigama. U Federaciji sve stoji...

Građani Republike Srpske će od idućeg mjeseca moći dobiti izvode iz matičnih knjiga s neograničenim rokom važenja, čime će, barem u jednom dijelu BiH, prestati primjena apsurdnog propisa prema kojemu rodni list ne smije biti stariji od šest mjeseci.

Promjena zakona


Ovaj reformski korak u RS-u dio je entitetskog zakona o matičnim knjigama, koji unosi i druge novine u ovu oblast, prvenstveno u interesu građana. Federacija BiH, nažalost, kasni u ovim reformama, pa će žitelji ovog dijela BiH barem još nekoliko mjeseci morati vaditi nove rodne listove kada se žele prijaviti na natječaj na posao, upisati se na fakultet ili ostvariti neko drugo građansko, socijalno ili radničko pravo. U Federalnom ministarstvu pravosuđa ovih dana nema nikoga tko bi nam mogao dati više informacija o tome u kojoj je fazi proces donošenja novog zakona o matičnim knjigama u ovom entitetu.

Ministar na odmoru

Ministar je na odmoru, a njegov viši stručni suradnik za informiranje i odnose s javnošću, kao i pomoćnik ministra u čijoj su nadležnosti ova pitanja, nedostupni su. Od osoba koje su involvirane u cijeli projekt neslužbeno doznajemo kako je prijedlog novog zakona o matičnim knjigama nakon osam mjeseci rada konačno pripremljen, ali da još uvijek postoje neke dvojbe, uključujući i onu tko treba biti službeni predlagač zakona, Federalno ministarstvo pravosuđa ili Federalno ministarstvo unutarnjih poslova. Sam sadržaj pripremljenog zakonskog prijedloga umnogome je istovjetan zakonu koji je već usvojen u RS-u. To znači da će i građani FBiH, kada jednog dana bude usvojen ovaj zakon, moći dobivati rodne listove s neograničenim rokom važenja. Prema nekim najavama, usvajanje novog zakona o matičnim knjigama u FBiH trebalo se dogoditi još prije jeseni, ali tek nakon izbora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?