Nova pravila

U pravilima na granici neki vide šansu za gospodarstvo, drugi strah

Granica
21.11.2012.
u 09:39

Vlast u BiH nisu ozbiljno shvatile da se dio tržišta Hrvatske može izgubiti

Sve je izvjesnije da će primjena strogih pravila Europske unije na svojoj granici, a koja se odnosi na zabranu izvoza proizvoda iz BiH u Hrvatsku, koja je bila najavljena za početak 2013. godine biti odgođena za šest mjeseci.

Dobro za obje države

Ovakvo rješenje bi odgovaralo za obje države. Naime, Hrvatska očekuje da će ulaskom u Europsku uniju njeni proizvodi poskupjeti na bh. tržištu, jednom od najznačajnijih vanjsktrogovinskih partnera. To će ujedno značiti smanjenje konkurentnosti i gubitak jednog dijela tržišta što im svakako ne ide u prilog. BiH će, s druge strane, dobiti vrijeme da uvede potrebne standarde Europske unije za glavne izvozne proizvode kao što su mlijeko, perad, konzumna jaja i med. Do kraja godine trebao bi biti potpisan i memorandum o ovim pitanjima. Dok jedan broj gospodarstvenika iz BiH strahuje za bh. gospodarstvo, drugi pak u tomu vide priliku, u povećanoj prodaji domaćih proizvoda. No, jedno je sigurno, vlasti u BiH moraju naći načina da svoje proizvode, pa bili oni za domaću uporabu ili pak za izvoz, moraju uskladiti s međunarodnim standardima, posebice poljoprivrednim proizvodima. Aktualna problematika u sektoru poljoprivrede, odnosi između Hrvatske i BiH te promjene koje će nastupiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju bile su teme razgovora ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića. Dogovoreno je da već sljedećeg mjeseca izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede posjeti Hrvatsku kako bi preuzeli iskustva u uspostavi savjetodavnih službi u poljoprivredi što je jedan od uvjeta koji traži Europska unija.

Kontrola kvalitete

Stručnjaci navode da bosanskohercegovačke vlasti nisu do sada ozbiljno shvatile da se dio tržišta Hrvatske vezan uz proizvode biljnog i životinjskog podrijetla može izgubiti ako ne budu udovoljili odgovarajućim uvjetima i imali odgovarajuću infrastrukturu za kontrolu kvalitete. Zbog toga smo sada, navode, u situaciji da moramo moliti Hrvatsku da produži rok primjene strožih kriterija, iako je bilo dovoljno vremena da vlasti urade ono što je bilo na njima i da izvoznike i čitavo gospodarstvo ne dovedu u ovakvu situaciju. Hrvatska je za BiH najvažniji trgovinski partner, obujam robne razmjene u prošloj godini premašio je 1,5 milijardu eura s obje strane, razina razmjene uvećava se svake godine i želimo da se takav trend nastavi, kazao je nakon sastanka ministar Šarović. BiH je izrazila interes, s obzirom da 1. srpnja 2013. stupa na snagu novi režim na granici, da se trgovina s Hrvatskom obavlja do 1. srpnja po pravilima sporazuma CEFTA-e.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?