POZNATI PLAN

U pozadini udara na HDZ 1990 je pokušaj podjele Hrvata

\'bih...mostar...30.10.2009...drugi sabor hdz 1990, hrvatski dom herceg stjepan kosaca...bozo ljubic Photo:Zoran Grizelj /Vecernji list VLM\'
Zoran Grizelj/VLM
10.02.2011.
u 09:34

HDZ ‘90 u Čitluku ogradio se od bivšeg predsjednika koji se stavio u službu stvaranja nove Alijanse bez sudjelovanja legitimnih hrvatskih političkih predstavnika

Općinski odbor HDZ-a 1990. iz Čitluka izvijestio je jučer javnost kako odlazak iz stranke sada već bivšeg predsjednika Općinskog odbora Željka Ostojića ‘predstavlja isključivo njegov osobni čin koji ne održava stav Općinskog odbora te neće narušiti djelovanje HDZ-a 1990 u općini Čitluk’. “Naprotiv, odlazak Željka Ostojića otvorit će prostor za još djelotvorniji rad i jačanje ugleda i pozicije stranke”, navodi se u priopćenju iz HDZ-a 1990.

Ruše se planovi

Dodaje se da Općinski odbor HDZ-a 1990 ‘i u ovoj prilici naglašava privrženost politici koju vodi vodstvo HDZ-a 1990 i daje svoj doprinos posebno u ovim presudnim vremenima kada se snažno pokušava negirati većinska izborna volja hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, a time i politički subjektivitet hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini’.

Medijski udari na HDZ 1990.isključivo su vezani uz odluku ove stranke da bude u poslijeizbornom savezu s HDZ-om BiH, čime se ruše planovi SDP-a da napravi vlast bez legitimno izabranih predstavnika Hrvata na posljednjim izborima. Pri tome se ne biraju sredstva za realizaciju takvoga cilja koja uključuju i stalno promoviranje njima podobnih Hrvata, uglavnom političkih marginalaca i izbornih gubitnika. S druge pak strane, vrlo otvoreno čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija u svim je dosadašnjim ‘ponudama’ isticao da je spreman napraviti vlast samo u slučaju ukoliko uspije stvoriti pomutnju i podijeliti dva HDZ-a u BiH. Takvu mogućnost vrlo otvoreno su odmah odbacili predsjednici obiju stranaka Dragan Čović i Božo Ljubić. Istaknuli su da neće promijeniti stajalište o uspostavi vlasti od legitimnih narodnih predstavnika. Sporazum dva HDZ-a u BiH također je značajan i zbog konačnog raspleta ustavnih promjena u zemlji koje bi trebale odrediti novu arhitekturu zemlje i mehanizme koja bi osigurala jednakopravnu poziciju triju naroda u vlasti.

Legitimitet

Zbog toga je taj čvrst stav ključnih hrvatskih stranaka trn u oku autora političke platforme SDP-a i njihovih satelita. Njima smeta i činjenica što je sporazum dva HDZ-a konačno etablirao jedinstveni hrvatski stav u Bosni i Hercegovini koji su prepoznali politički čimbenici izvan ove države. Tek nakon toga oglasio se i službeni Zagreb ističući prvi put u zajedničkoj izjavi da bez legitimnih zastupnika ne podržavaju ustroj nove vlasti u BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

TU
Tuce
12:31 09.03.2011.

Nekako mi ljubicu ne izgledas bas sretnog izgleda,jedan po jedan odlaze iz tvoje stranke i ti sav sretan sto su otisli pa kad nisu bili dobri zasto ih nisi ti udaljio iz stranke a njihov doprinos na izborima pripisujes sebi,mnogi su rekli da je ovo kraj 90-ke a broj devdest je nekako usko povezan sa tragedijom u BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?