MILORAD DODIK:

U ponedjeljak inicijativa o ukidanju Oružanih snaga BiH

Dodik
06.10.2012.
u 11:15

Ako parlament RS-a usvoji inicijativu, uputit će zatim, kaže, Federalnom parlamentu da oni daju svoju suglasnost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je potvrdio da će već u ponedjeljak uputiti Narodnoj skupštini RS-a izmjene i dopune Sporazuma vojsci između Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno inicijativu za ukidanje Oružanih snaga BiH i demilitarizaciju BiH.On kaže da će RS onda predložiti FBiH, kao ugovornoj strani, da se izmjeni taj sporazum u dijelu koji se tiče postojanja Oružanih snaga, tj. ukinu odredbe i samim tim i novim zakonom ukinule bi se Oružane snage BiH.Dodik ponavlja tvrdnju da sve to predlaže zbog ušteda koje bi se ostvarile, jer sve do sada \"nije donijelo BiH nikakav napredak\".

Ako parlament RS-a usvoji inicijativu, uputit će zatim, kaže, Federalnom parlamentu da oni daju svoju suglasnost, a tehnički dio bi se, predviđa, završio u Parlamentarnoj skupštini izglasavanjem izmjena i dopuna Zakona o vojsci, shodno sporazumu entiteta.Iznio je i podatak Ministarstva financija i trezora BiH po kojem je od 2006.godine, kada su uspostavljene Oružane snage BiH, potrošeno 2,1 milijarde KM, od čega je RS od tada do danas izdvojila oko 654 milijuna, a njen koeficijent u financiranju bh. vojske se kreće u omjeru 31 do 33,3 posto

.\"Nepotrebno je da dajemo taj novac i ne želimo da dajemo oko 600 milijuna“, kazao je on i dodao da stoga RS-a traži politički dogovor koji podrazumijeva promjenu sporazuma o vojsci između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i dopunama i izmjenama Zakona o Oružanim snagama u dijelu koji predviđa njihovo ukidanje.Za ta izdvojena sredstva, ustvrdio je, RS „nije dobila nikakvu dodatnu sigurnost, posebno u ekonomiji“, jer se veliki broj opreme, kaže, kupovao izvan BiH, a utrošeni novac mogao se uputi u druga područja.Karakteristika Oružanih snaga BiH je, po njegovoj tvrdnji, enormno trošenje sredstava, ali da se to nije odrazilo na ekonomiju, iako je poznato da su vojske veliki poticaj za razvoj industrije.

Postojanje Oružanih snaga BiH je, kaže Dodik, izazvalo i probleme oko pitanja imovine, o čemu se nije mogao postići sporazum i što bi se promijenilo njihovim ukidanjem.

Ključne riječi

Komentara 4

JU
Jurica1050
20:22 06.10.2012.

Ovaj lik koji je u vise navrata Hercegevina proglasavala za najomiljenijeg politicara ponosno mlati sa svoja tri prsta a ovaj portal je istu sliku objavio mnostvo puta ilustrirajuci njom vecinu clanaka kojima je teme BiH . Traktorista iz Laktasa - cest gost na HDZ sjedeljkama .

DU
Deleted user
13:33 07.10.2012.

Oruzane snage BiH i treba ukinuti. Treba se vratiti na vojsku RS, HVO i muslimanske snage, tako da svatko svoje cuva i trosi onoliko koliko im treba.

BU
Buranglez
22:23 07.10.2012.

jurica jesi li ti jurica ili ibrica

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?