NOVA LICA

U Parlament ulazi više od polovine novih imena

izbori
VL FOTO
03.08.2010.
u 07:48

Bez obzira kakvi bili rezultati izbora, u Parlamentu će sjediti više od polovice novih zastupnika. Raspored je takav da samo 20 od 42 aktualna zastupnika imaju priliku osvojiti mandat

Bez obzira kakvi bili rezultati izbora 3. listopada ove godine, u Parlamentu BiH sjedit će više od polovice novih zastupnika, ako je suditi prema kandidacijskim listama. Raspored na kandidacijskim listama stranaka za Zastupnički dom državnog Parlamenta je takav da samo 20 od 42 aktualna zastupnika imaju priliku osvojiti mandat.

Šanse nositeljima lista

Hipotetički, sustav poluotvorenih listi omogućava izbor i kandidata koji nisu u vrhu liste, ali većina birača zaokružuje samo političku stranku ili koaliciju, pa najviše šansi za osvajanje mandata imaju nositelji listi. Čak 22 aktualna zastupnika njihove su stranke vrlo loše pozicionirale na listama ili ih uopće nisu kandidirale. Ako je suditi po pozicioniranju na kandidacijskim listama, najviše zadovoljstva djelovanjem svojih zastupnika u državnom Parlamentu imaju SNSD i Stranka za BiH. Većina SNSD-ovih zastupnika ima šansu dobiti još jedan mandat, jer su u vrhu listi u svojim izbornim jedinicama. Novi mandat nakon ovogodišnjih izbora tako se smiješi Dragi Kalabiću, Lazaru Prodanoviću, Miloradu Živkoviću, Milici Marković, Vesni Šain i Željku Kuzmanoviću. Jedini koji bi mogao ostati bez mandata je uvijek novinarima zanimljiv Slavko Jovičić Slavuj, koji je četvrti na listi u svojoj izbornoj jedinici. Novom mandatu se mogu nadati i Sadik Bathić, Beriz Belkić, Azra Hadžiahmetović i Adem Huskić iz Stranke za BiH te Salko Sokolović i Šemsudin Mehmedović iz SDA.

Nova imena kod Hrvata

Od aktualnih SDP-ovih zastupnika šansu za još jedan mandat imaju samo predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija, kao i član SDP-a BiH Denis Bećirović.

Najviše novih imena u utrci za državni Parlament je na listama hrvatskih stranaka. HDZ BiH je na vrh lista stavio aktualne zastupnike Slavka Matića i Niku Lozančića, dok je Velimir Jukić pri sastavljanu lista prošao nešto lošije. Aktualnih zastupnika HDZ-a 1990 Vinka Zorića i Martina Raguža nema na listama za predstojeće listopadske izbore. Vinko Zorić se, kako je sam najavio, odlučio povući iz politike, dok će Martin Raguž okušati sreću kao kandidat za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?