PROMET NA GRANICI

U Orašju i Šamcu prešlo više od 2,5 milijuna putnika

granica
VL FOTO
28.07.2011.
u 09:37

GP Orašje bilježi povećanje putničkih vozila, a bilo ih je 938.314. Teretnih vozila bilo je 96.710, a autobusa 9345.

Milijunski prelasci putnika i vozila na graničnom prijelazu Orašje i Šamac u zoni odgovornosti postrojbe Pogranične policije Orašje i dalje to područje svrstava vodećim u BiH. Osobito je promet pojačan u ljetno vrijeme kada većina iseljenih Posavljaka blagdane provode u rodnom kraju. Postrojba GP Orašje ima 120 djelatnika raspoređenih na dva granična prijelaza, cestovni Orašje i Šamac te željeznički granični prijelaz Šamac. Nadziru i jedan sezonski granični prijelaz za pogranični promet Burumi - Topolovci.

Povećanje prometa

U prvih šest mjeseci 2011. na graničnim prijelazima koji su u nadležnosti PGP Orašje kontrolirano je na ulazu i izlazu iz BiH ukupno 2,530.475 osoba, što je malo uvećanje u odnosu na prošlu godinu, no značajno je povećan prelazak, za čak više od 260.000 putnih motornih vozila (ukupno 938.314). Na graničnim prijelazima koji su u nadležnosti PGP Orašje prešlo je i 96.710 teretnih vozila, 9345 autobusa, 1039 vlakova, 14 brodova te 1919 motocikala, doznajemo od Zdravka Sedle, zapovjednika PGP Orašje. - Najčešća kaznena djela zabilježena u proteklom polugodištu su nedopuštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga jer su od devet kaznenih djela čak sedam te vrste, a dva su iz oblasti krivotvorenja isprava. Policijski službenici u prvom polugodištu na graničnim prijelazima u nadležnosti PGP Orašje, na osnovi potraga raspisanih na osnovi tjeralica, otkrili su 182 osobe, od kojih je jedan broj optužen za teža kaznena djela i ratne zločine, objasnio je Sedlo.

Droga u tijelu

U prvih šest mjeseci na graničnim prijelazima u nadležnosti PGP Orašje odbijen je ulazak u BiH za 57 osoba zbog nevažećih putnih isprava ili neposjedovanja važeće vize.

Nije dopušten prijelaz i za 171 motorno vozilo zbog neodgovarajuće dokumentacije. Otkrili su i jednu osobu (državljanin Moldavije) u pokušaju nedopuštenog prelaska državne granice. Kada se govori o kriminalnim aktivnostima, policijski službenici PGP Orašje otkrili su ukupno 12 kaznenih djela. - Naročito je zanimljiv slučaj otkrivanja 23 grama heroina koji je djevojka skrivala u vlastitom tijelu i na taj način ga pokušala prenijeti preko državne granice, napomenuo je Sedlo te istaknuo dobru suradnju s graničnom policijom RH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?