ODLUKA

U nekoliko godina poskupjet će električna energija kućanstvima

\'unutrasnja...280601 ilustracija za poskupljenje struja brojilo  snimila  boris scitar\'
Boris Ščitar/PIXSELL
11.07.2013.
u 09:16

Trgovci će ući na tržište kao što je to slučaj s Hrvatskom tek kada se ispune tehnički uvjeti. Teško da će to biti 1. 1. 2015.

Regulatorno povjerenstvo za električnu energiju (FERK) jučer je donijelo odluku o obustavi pokretanja tarifnoga postupka za Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg Bosne, kao i Elektroprivrede BiH nakon što je procijenjeno da ne postoje razlozi za poskupljenje, ali niti pojeftinjenje cijene električne energije iako se očekuje da će u sljedećim godinama kućanstvima cijene električne energije osjetno porasti, a očekuje se i postupna liberaliziacija tržišta po uzoru na to što se sada događa u Hrvatskoj.

Obustavili započeto

FERK je ranije samostalno najavio pokretanje tarifnog postupka, no zbog iznimno povoljnih hidroloških prilika s jedne strane, a s druge strane postojanja objektivnih troškova i problema s dvjema elektroprivredama, na kraju odustao od novih korigiranja cijena električne energije. 
Po riječima predsjednice FERK-a Sanele Pokrajčić, ova je institucija uzela više parametara u obzir nakon samog pokretanja inicijative za tarifni postupak budući da su se određene okolnosti u međuvremenu promijenile. 
“U ovoj godini imali smo iznimno dobre hidrološke prilike i mi smo se obratili Vladi Federacije BiH s dopisom prateći ukupno stanje kako bi se preispitala elektroenergetska bilanca. Već tada elektroprivrede, a naročito EP HB iskazala je značajni premašaj, za čak 80% planirane proizvodnje”, rekla je Pokrajčić. U tome slučaju FERK je mogao pokrenuti tarifni postupak da se snizi cijena električne energije s obzirom na iznimno dobre poslovne rezultate. S obzirom na objektivne probleme koje su imale elektroprivrede, a naročito mostarska koja je prošle godine zbog loših hidroloških uvjeta, problema u upravi i loših ugovora o nabavi električne energije imala gubitke od 60 milijuna maraka, neće doći niti do pojeftinjenja električne energije čemu su se objektivno mogli nadati potrošači.

Samo porast

No, do pojeftinjenja električne energije sigurno neće doći bez obzira na sve okolnosti upravo zbog obveze vlasti BiH da usklade cijenu koju plaćaju veliki i srednji potrošači. Trenutačno je stanje takvo da veliki i srednji potrošači plaćajući značajno skuplju cijenu električne energije i subvencioniraju kućanstva. Njima će se cijena povećati, a velikim smanjiti. S ispunjavanjem uvjeta koje trebaju dovesti do liberalizacije tržišta trebao bi se otvoriti prostor i da električnu energiju velikim, ali malim potrošačima mogu ubuduće prodavati sve ovlaštene kompanije koje za to dobiju dozvolu od FERK-a. Postupna liberalizacija tržišta koje smo svjedoci s ulaskom Hrvatske u EU i koja je donijela konkurenciju i snižavanje cijena, od 1. siječnja 2015. trebala bi postati realnost i u BiH. No, prema riječima predsjednice FERK-a, to je teško očekivati budući da se nisu stekli tehnički uvjeti da privatni prodavatelj usluga električne energije može kućanstvima ponuditi tu uslugu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?