NOVE IZMJENE

U Nadzornom odboru umjesto pet bit će tri člana

parlament
VL FOTO
14.03.2012.
u 09:26

Pred zastupnicima uskoro novi Zakon o Agenciji za privatizaciju FBiH,

Na sljedećoj sjednici Parlamenta Federacije BiH, između ostalog, se pred zastupnicima trebao naći zakon kojim se regulira upravljanje Agencijom za privatizaciju Federacije BiH. Naime, Zakonom o izmjenama Zakona o Agenciji za privatizaciji koji je već razmatran od Vlade FBiH, a u čijem smo posjedu, nastoji se smanjiti broj članova u Upravnom i Nadzornom odboru.

Smanjenje troškova

“Predmetnim tekstom Zakona o izmjenama Zakona o Agenciji za privatizaciju predlaže se smanjenje broja članova Upravnog odbora i Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, s ciljem racionaliziranja i smanjenja troškova funkcioniranja Agencije”, navodi se u obrazloženju Zakona o izmjenama Zakona i Agenciji za privatizaciju. Nadalje, navodi se kako prema važećem članku 10., stavak 2. Zakona o Agenciji za privatizaciju (Službene novine Federacije BiH, br. 18/96 i 2/02) Upravni odbor Agencije se sastoji od devet članova, dok bi prema članku 1. predloženih izmjena ova odredba bila izmijenjena na način da se Upravni odbor Agencije sastoji od svega pet članova.

Što stoji u dokumentima

Također, važećim člankom 13., stavak 2. Zakona o Agenciji za privatizaciju propisano je da se Nadzorni odbor Agencije sastoji od predsjednika i pet članova, dok je člankom 2. predloženih izmjena predviđeno da se Nadzorni odbor sastoji od predsjednika i dva člana. U obrazloženju donošenja ovog zakona dalje stoji kako se potreba za ovim zakonom javila iz razloga kako bi se smanjili troškovi funkcioniranja Agencije za privatizaciju. Predlagač zakona, tj. Vlada FBiH se poziva na zaključak Vlade Federacije BiH, V. broj: 03/04-19-1162-2/2007. od 28. 11. 2007. godine, iz kojeg, kako navode, proizilazi da bi se donošenjem zakona o izmjenama Zakona o Agenciji za privatizaciju u predloženom tekstu ostvarilo značajno smanjenje troškova funkcioniranja Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH. Kada su u pitanju nadležnosti ovih dvaju tijela, ona ovim zakonom neće biti izmijenjena. Tako Agencijom Federacije upravlja Upravni odbor, a nadzor zakonitosti rada i financijskog poslovanja Agencije Federacije provodi Nadzorni odbor. Predsjednik i dopredsjednik Upravnog odbora ne mogu biti pripadnici istog naroda. Nadzorni odbor imenuje i razrješava Parlament FBiH. Nadzorni odbor podnosi Parlamentu Federacije BiH izvješće o svom radu najmanje jednom godišnje, navodi se u dokumentima koju idu pred zastupnike na sljedećoj sjednici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?