Mijenja se Zakon

U Međugorju otvaraju humanitarne udruge zbog neplaćanja poreza

Suveniri
03.11.2012.
u 10:38

Ministarstva donose odluke koje će spriječiti prijevare "lažnih" humanitaraca

Informacije da se veliki broj tzv. humanitarnih organizacija, koje su posljednjih godina otvarane u Međugorju, ustvari bave turističko-ugostiteljskom djelatnošću, primorali su Vladu Federacije BiH da na posljednjoj sjednici traži izmjenu zakona koji reguliraju područje djelovanja ovakvih organizacija.

Novi zakon za mjesec dana

Zaduženi su Federalno ministarstvo turizma i okoliša, Ministarstvo pravosuđa, trgovine i raseljenih osoba i izbjeglica da žurno, kako to piše u službenoj vladinoj odluci, “pristupe izmjeni zakonske regulative i pripreme nove zakonske odluke s ciljem da se spriječe zloupotrebe od humanitarnih organizacija i udruženja građana. Prema izvješću o izvršenim inspekcijskim nadzorima nad radom i djelovanjem nevladinih i humanitarnih organizacija kojima je Vlada FBiH dala suglasnost za osnivanje predstavništava na području FBiH, stoji da su počinjene brojne zloupotrebe. “Veliki broj lažnih humanitarnih organizacija naročito u Međugorju, ne bavi se uopće humanitarnim radom već im je svrha djelovanja gospodarska aktivnost u smislu turizma i ugostiteljstva. Znatan broj ovih organizacija ima izgrađene objekte na poljoprivrednom zemljištu bez ikakvih zakonom propisanih suglasnosti (urbanistička i građevinska dozvola), te istaknutog naziva, a u njima se pružaju turističko-ugostiteljske usluge pod krinkom humanitarnog rada, volonterizma i besplatnog vjerskog turizma”, piše u izvješću Federalne inspekcije koje je Vlada razmotrila i usvojila. Bavljenje gospodarskom djelatnošću lažne humanitarne organizacije izbjegavaju platiti niz poreznih i drugih zakonom propisanih obveza.

Stranci pod nadzorom

Na takav način stvara se prostor za manipulaciju i nelojalnu konkurenciju gospodarskim subjektima koji su uredno registrirani i izmiruju zakonom propisane obveze. U razdoblju manjem od mjesec, federalna ministarstva detaljno će predvidjeti način organiziranja i rada humanitarnih i drugih nevladinih organizacija s posebnom pozornošću na radno-pravni status angažiranih osoba (naročito stranaca). Moraju se propisati obveze osiguranja odgovarajućih odluka o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uvjeta za njihov rad i djelovanje. Zadužuju se mjerodavne inspekcijske službe da poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi se zabranio rad organizacija i udruženja koje zloupotrebljavaju dobivene suglasnosti za svoje djelovanje u FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?