Livno

U livanjskoj općini bit će zasijano 4400 ha obradivih površina

livno
VL FOTO
23.03.2012.
u 10:06

Najveći dio poljoprivredno obradivih površina u ovoj općini nalazi se u središnjem dijelu Livanjskog polja

Premda su vremenski uvjeti bili vrlo nepovoljni, ipak su se provodile pripreme za proljetnu sjetvu jarih usjeva. Za razliku od veljače kada su bile iznimno niske temperature sa obiljem snijega, u ožujku se livanjska općina suočila s novim problemom, prevelikom količinom vlage, kazala nam je Cmiljanka Propadalo, viša stručna suradnica na poslovima poljoprivrede i vodoprivrede. Ona je istaknula kako se najveći dio obradivih površina nalazi u središnjem dijelu Livanjskog polja. Riječ je o okrupnjenim površinama koje je livanjska općina dala u zakup zainteresiranim poljoprivrednicima, a karakteristika toga područja je da su u rano proljeće i kasnu jesen površine pod vodom. Tako će se ove godine sjetva odvijati u nepovoljnijim uvjetima, ili će kasniti, odnosno prekoračit će se agrotehnički rokovi koji su za područje Livna već od sredine ožujka pa do prve polovine svibnja mjeseca.

Svake godine u općini Livno zasije se oko 4400 ha obradivih površina žitaricama, povrtnim kulturama i stočno-krmnim biljem. To su površine efektivne sjetve, istaknula je naša sugovornica te dodala da, budući da je riječ o stočarskom kraju, imamo veću količinu površina, oko 2000 ha, koje su ranije već zasijane višegodišnjim krmnim kulturama, a to znači da sjetva obuhvaća ukupnu površinu nešto veću od 6000 ha. Budući da po popisnom katastru općina Livno raspolaže sa cca 12.000 ha obradivih površina, oranica i vrtova, onda se može zaključiti da se ne obrađuje ni 50% obradivih površina. Za razliku od šteta koje su pojedini dijelovi BiH, pa tako i HBŽ, pretrpjeli zbog nedavne elementarne nepogode, za ozime usjeve debeli snježni pokrivač bio je pravi spas od enormno dugog razdoblja iznimno niskih temperatura, jer bi bez snijega golomrazica uništila usjeve koji su bili u fazi nicanja. Propadalo je istaknula kako su, zahvaljujući snježnom pokrivaču, ozimi usjevi u dobrom stanju unatoč nepovoljnim agro-meteorološkim uvjetima u veljači, tako da prinosi ne bi trebali podbaciti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?