AKCIJA INSPEKTORA

U kontroli tvrtki inspekciju će čuvati Federalna uprava policije

'bih...sarajevo...16.09.2009...sipa i policija, uhicenja i pretresi stanova, stranackih prostorija u sarajevu, osumnjicenika za zlocine nad hrvatima u mjestu trusina u blizini konjica...     Photo: Z
Večernji list
21.10.2013.
u 09:26

Krenula najveća provjera rada na crno i uplate doprinosa u Federaciji BiH

Federalna uprava za inspekcijske poslove uz pomoć kolega po županijama i Poreznom upravom Federacije od jučer je službeno krenula u najveću akciju provedbe pojačanog inspekcijskog nadzora tvrtki, trgovina ugostiteljskih objekata na prostoru FBiH.

Akcija bez roka trajanja

Aktivnosti inspektora koje će trajati u idućih nekoliko mjeseci osiguravat će pripadnici Federalne uprave policije i županijskih policijskih uprava. U jednoj od najvećih poslijeratnih akcija inspektori žele, kako stoji u službenoj obavijesti Federalne uprave za inspekcijske poslove, suzbiti rad “na crno”, kontrolirati uplate plaća, odnosno prijave i uplate doprinosa za zaposlenike, te poštivanje fiskalnih sustava u Federaciji BiH. “Svrha provedbe pojačanih inspekcijskih nadzora jeste poboljšanje stanja u oblasti poštivanja Zakona o radu te Zakona o fiskalnim sustavima u FBiH a sve s ciljem stabilizacije uplate prihoda u fondove Zavoda MIO te županijskih zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH kako bi navedene institucije mogle nesmetano izvršavati svoje zakonom propisane obveze”, stoji u obavijesti Uprave za inspekcijske poslove FBiH. Za razliku od dosadašnjih akcija, ova nema nekog fiksnog roka trajanja. Pojačane inspekcijske kontrole, kako su upozorili, gospodarskih subjekta u Federaciji BiH neće prestati sve dok se ne konstatira da je stanje u predmetnim oblastima nadzora poboljšano. Neće se kao do sada naplaćivati velike kazne za nepoštivanje zakonskih propisa iz područja porezne i financijske politike, već se želi kod svih gospodarskih djelatnosti postići unapređenje i poboljšanje stanja u smislu dosljednog poštivanja zakona u područja rada i radnih odnosa i fiskalizacije u FBiH.

Zatvaranje objekata

Inspektori prilikom obavljanja kontrola ako utvrde kršenje navedenih zakonskih propisa (osim ostalih propisanih zakonskih mjera sankcioniranja) bit će prinuđeni bez odlaganja izricati mjere zabrane rada, što je ujedno i najveća kazna za bilo kakav gospodarski uspjeh. Kompletna akcija ima cilj da Vlada Federacije BiH ispuni dano obećanje udrugama umirovljenika po kojem će mirovine iduće “izborne” godine biti veće za pet posto.

Prošli tjedan federalni premijer Nermin Nikšić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Omer Omerefendić i predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH Ivo Kožul potpisali su sporazum o povećanju mirovina. Federalna Vlada prihvatila je i obvezu da će, u najskorijem roku, Parlamentu Federacije BiH predložiti set zakona čija provedba treba osigurati poboljšanje poslovnog ambijenta, jačanje fiskalne discipline, efikasniju naplatu poreza i doprinosa i borbu protiv rada na crno, poboljšanje položaja radnika te borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Kako bi dano obećanje bilo realizirano, i Zavod MIO krenuo je u namirenje novca prodajom hotela, odmarališta, domova umirovljenika u njihovu vlasništvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?