PRIPREME ZA IZBORE

U inozemstvu 3 puta više prijava birača nego na prošlim izborima

izbori
VL FOTO
03.07.2010.
u 12:57

Povećan broj prijava birača za izbore iz skandinavskih zemalja te Austrije i Njemačke

Broj potencijalnih birača u Bosni i Hercegovini je do 7. lipnja iznosio 3,078.361, a očekuje se da će se do održavanja izbora u listopadu taj broj još povećati. Svi punoljetni građani u BiH koji do izbora izvade odgovarajući osobni dokument, moći će glasovati. U znatno drukčijoj situaciji je jedan broj građana Distrikta Brčko te bh. građani koji žive u inozemstvu.

Bez građana iz Brčkog

Ovdje nisu uključeni građani Distrikta Brčko koji su bez opcije entitetskog državljanstva. Njih je 31.548, a do 30. lipnja njih 887 je podnijelo zahtjeve za određivanje biračke opcije, izjavila je jučer predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić.

Za razliku od građana u zemlji, oni u inozemstvu se i dalje moraju aktivno registirati za glasovanje na izborima. Postoje dvije kategorije takvih birača, a to su osobe koje privremeno borave u inozemstvu i izbjegle osobe, a konačan rok za njihovu prijavu je 19. srpnja. Znatno veći broj birača iz inozemstva nego prethodnih godina do sada se registrirao za opće izbore.

Posebno je povećan broj prijava koje stižu elektroničkim putem iz skandinavskih zemalja te Austrije i Njemačke. Već sada se može procijeniti da je broj prijava trostruko premašio brojku prijavljenih prije prošlih općih izbora 2006. godine.

Inozemstvo i glasači

- Do 1. srpnja primili smo ukupno 6300 zahtjeva bh. državljana iz inozemstva, od toga je 3099 zahtjeva bh. državljana koji se prvi put prijavljuju za izbore, a 3201 zahtjev onih koji potvrđuju svoju registraciju s prošlih izbora, kazala je Hadžiabdić napomenuvši da 799 zahtjeva ne ispunjava potrebne uvjete. Središnje izborno povjerenstvo BiH poduzelo je niz aktivnosti kako bi animiralo građane u inozemstvu da se registriraju za izbore.

Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostavljeno je 18.000 obrazaca za bh. građane u inozemstvu, a sve relevantne informacije plasirane su preko medija, promidžbenih letaka, kao i na web-stranici Središnjeg izbornog povjerenstva. Za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima dosad se prijavilo 350 građana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?