Krivotvorena povelja

‘U ime oca i sina... ’ ne može u tuzlanski park

Spomenik
20.09.2012.
u 09:09

Kršćanska obilježja iz povelje izbačena s početka teksta, iz njegove sredine, ali i samoga završetka, od Očenaša, Evanđelja i Ivana Krstitelja

Središnji tuzlanski park otvorit će se na prigodnoj predizborno organiziranoj svečanosti ovoga vikenda, a krasit će ga nekoliko spomenika i podsjetnika na znamenite osobe iz duge bosanske povijesti i državnosti. To bi bila tek predizborna protokolarna manifestacija da se organizatori nisu pobrinuli za pravi skandal koji svjedoči kako se spremno prešutjeti, prekrojiti povijest isključivo iz trenutačnih nacionalnih, vjerskih ili pak politikantskih potreba, a što pak duboko vrijeđa sve ljude zdravoga razuma, a posebno malobrojne Hrvate katolike i pravoslavne Srbe zbog nijekanja dubokih kršćanskih korijena. Problem su autori obeliska u većinskom bošnjačkom gradu jednostavno riješili na način da su izbacili spominjanje kršćanstva ističući tek ‘državotvornost’ Kulina bana.

Nacionalna sramota

Naime, na obelisku postavljenom u spomen-sjećanja na povelju Kulina bana koja je originalno napisana 29. kolovoza 1189. godine izbačeni su svi dijelovi vezani uz molitvu Očenaš, Evanđelje... 
Tako nedostaju samo kraći dijelovi povelje ‘U ime oca i sina i svetoga duha’ i ‘Neka mi Bog pomogne i svo sveto Evanđelje’. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.” 
Zbog toga je nepoznati ‘buntovnik’ u noći na utorak postavio upravo nedostajuće dijelove tako što je na računalu isprintao ‘sporne’ dijelove i ljepilom ih postavio na vrh, odnosno na dno obeliska., što je u međuvremenu skinuto. 
U Tuzli su ogorčeni Hrvati koji to smatraju sramnom porukom koja je nastavak politike nesnošljivosti i lažna maska multikulturalnosti. “Ako se već krenulo s takvom inicijativom da se upravo pokaže ta širina, mislim da je spomenik trebao sadržavati cijelu povelju. Modifikacija toga teksta je po meni ruganje samoj povelji”, rekao je za Večernji list zastupnik HDZ-a u tamošnjoj skupštini Mijo Krešić. On ne smatra da se ne radi o slučajnosti, nego o nažalost poruci.

Provokacija i poruka

“Na žalost ne radi se ni o kakvoj slučajnosti. Povelja kulina Bana je svima dostupna pa i na samome internetu. Svatko tko se želio zainteresirati mogao je cjelokupni tekst pronaći upravo tu. Vjerujem da su svi žitelji Tuzlanske županije razočarani ovim potezom. U razgovoru s hrvatskim žiteljima shvatio sam da su zgroženi ovom porukom”, dodao je Krešić. 
Očekuje se da se o incidentu oglasi i Katolička crkva i hrvatske udruge s područja Tuzle, ali i udruge građanskog društva koje se prešućivanjem stavljaju na stranu šovinista.

Ključne riječi

Komentara 6

IK
Ilija Kobac
09:47 20.09.2012.

Svaka cast! Svaki dan sve vise se dokazuje sa Srbi imaju pravo.Uporno hoce(bosnjaci) ono "primitivno" da uvedu u svakodnenicu, i ako nesto dolazi iz Turske,Irana,Avganistana onda je za njih u redu!

Avatar servo_volan
servo_volan
12:01 20.09.2012.

Kažete suuuživot sa kim muslimanima koji su posle Osmanliskog gubitka i poraza nestali kao narod i Turska koja danas se svrstava na stranu jednog naroda a taj narod je Muslimanski nevodi nićem drugom osim razdjeljenju i da ne budem grub pocjepu-rascjepu BIH BIH kao održiva zajednica naroda može jedino opstati i ostati ovakova samo kad muslimani prestanu igrati podmuklu i bezobrazno odvratnu politiku jaćeg to jaćeg vrlo diskutabilno možda brojčano ali ni u čem drugom sve rade da nas HRVATE u FBIH razbiju što u ratu nisu dobili lažnim mirom razarajurju i kradu nema BIH bez KRIŽA svidilo se to muslimanima ili ne

DU
Deleted user
13:01 20.09.2012.

I neka mi sad neko kaze da Dodik nema pravo kad kaze da je BiH neodrziva i da Hrvatima ne treba treci entitet!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?