Neumsko zaleđe

U Hutovu uvijek živo

Hutovo
Frano Matić
02.07.2012.
u 10:55

To je jedino selo od Dubrovnika do Čapljine u kojem su svako malo neka događanja

Koliko god bile bolne i vidljive posljedice višegodišnjeg iseljavanja k Neumu i Dubrovniku za naselje Hutovo, u neumskom zaleđu, ipak ne vrijedi ono pravilo i izreka da “izumru selo i običaji”. Ovo je neumsko naselje ne tako davno bilo kao neko središte svijeta za područje od Dubrovnika pa do današnjeg Sarajeva.Naravno, za sve to najviše zasluga ima sada već legendarni “ćiro” koji je od Čapljine preko Hutova prometovao dalje k Dubrovniku i još dalje k Crnoj Gori.

Iseljavanje Hutovljana

Tako se prije nekih 30-40 godina u Hutovo nije moglo ni okrenuti od gužve koju su stvarali putnici, radnici i učenici u ovdašnjoj osnovnoj školi. To najbolje oslikava podatak da je u toj školi, početkom 70-ih godina, bilo više od 800 učenika... A danas nažalost ova škola okuplja jedva desetak učenika. Posljedica je to već spomenutog iseljavanja Hutovljana k Neumu i Dubrovniku, a sve je opet vezano uz ukidanje uskotračne pruge i dobrog starog “ćire”. Ipak, Hutovljani i Hutovke, ma gdje god bili, ne zaboravljaju svoje Hutovo pa iz godine u godinu čine stvari i pokreću projekte koji bar em na nekoliko dana donesu neopisivu radost i druženje onih koji su ostali živjeti u Hutovu i oni koji su sada po Neumu i Dubrovniku, a koji svaki slobodan trenutak koriste za posjet svom rodnom kraju.

Uvijek aktivan HKDU

To se vidjelo i na nedavnim “Ivanjskim krijesovima” kada je Hutovo bilo puno kao šipak i kada se dijelom vratio onaj ugođaj od prije nekoliko desetljeća. U Hutovu se opet na ulici i na ovdašnjem sportskom centru može vidjeti dosta mladih koji slušaju i prikupljaju iskustva svojih roditelja o životu u Hutovu “dok je bilo starog ćire”. A velike zasluge za to imaju i članovi HKUD “Hutovo” koje svako malo organizira neka događanja. ”Tijekom godine imamo više vjerskih i kulturno-zabavnih događanja pa smo se potrudili da skoro svako malo vremena imamo neke aktivnosti. Sve nekako krene od proslave Uskrsa pa onda slijede susreti generacija, sportski dvoboj zaova i nevjesta, manifestacija “Ivanjski krijesovi”, pa proslave blagdana Sv. Luke i Sv. Martina... I tako stalno imamo nešto u našem Hutovu koje je sada možda i jedino selo od Dubrovnika do Čapljine u kojem se uvijek nešto događa. Još kada bi nam bila bolja cesta do Hutova i pokoje radno mjesto... Ma gdje bi nam onda bio kraj”, govori nam Božo Mustapić, dopredsjednik HKUD “Hutovo”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?