Intervju

U HSS-NHI moramo se riješiti tereta prošlosti

Lučić
Zoran Grizelj
23.05.2010.
u 08:24

Lučić smatra da ova stranka mora odgovoriti izazovima vremena s novim ljudima i pristupom

Nedavno objavljeni rezultati o političkome rejtingu stranaka pokrenule su brojne rasprava i mogućnosti dogovora o koalicijama budući da je posve izvjesno da brojne stranke po sadašnjoj popularnosti među biračima neće prijeći izborni prag. Dražan Lučić odnedavno je član Predsjedništva HSS-NHI-ja i na čelnoj poziciji ove stranke u Mostaru. Smatra da ova stranka mora odgovoriti izazovima vremena s novim ljudima i pristupom.

S obzirom na to da ste u posljednje vrijeme aktivno uključeni u politička zbivanja u BiH, kakav je Vaš sud o trenutačnoj političkoj situaciji?

Trenutačna politička situacija u BiH je vrlo složena. Pored suočavanja s posljedicama kako rata, tako i aktualne svjetske financijske i gospodarske krize, suočavamo se s počecima predizborne kampanje, koja će biti, po mom sudu, vrlo oštra s korištenjem svih raspoloživih resursa.

Na što ciljate kada ste rekli da će kampanja biti vrlo oštra s korištenjem svih raspoloživih resursa?

Vrlo lako je zaključiti da se u posljednje vrijeme sve češće i sve jače koristi retorika koja će kod nositelja takvog političkog opredjeljenja polučiti protuefekte. Prije svega tu mislim na stranke s hrvatskim predznakom, koje idu u tom smjeru da će polarizacija biti izraženija mnogo više i mnogo jače u usporedbi s dosadašnjim kampanjama. S obzirom na ustavnu poziciju Hrvata u BiH mogu zaključiti kako je to loš put za izlazak iz statusa quo.

Gdje vidite rješenje hrvatskog pitanja u BiH? Što je, po Vama, ključ uspjeha?

Temelj i glavni zamašnjak dugoročnog rješavanja pitanja Hrvata u BiH je Kreševska deklaracija. To je dokument koji treba i mora okupljati stranke s hrvatskim predznakom, a ne da se događaju situacije, kao do sada, a to su optužbe i protuoptužbe za rušenje iste. Vjerujem da su rušitelji Kreševske deklaracije prepoznati, ne samo od aktivnih sudionika nego i od običnog puka. Deklarativno se zalagati za Kreševsku deklaraciju, a u stvarnom životu raditi sasvim suprotno, neće donijeti nikakvog dobra, pogotovo akterima takvih igara.

Nedavno je objavljeno istraživanje NDI-a gdje se Vaša stranka nalazi nisko pozicionirana i kojoj, po istraživanju, čak prijeti nestanak s političke scene? Kakva su Vaša promišljanja o budućem statusu stranke?

Treba ozbiljno promatrati i analizirati ove pokazatelje. Uvijek postoje odstupanja, a osim toga do izbora je ostalo još četiri mjeseca i vjerujem da će u tom razdoblju doći do pozitivnih pomaka, poglavito misleći pri tome na stranku HSS-NHI. Mogu kazati kako su stranačke aktivnosti u posljednjih pola godine intenzivirane i kako treba vremena da se prepozna, kako stranka, tako i novi kadrovi u njoj.

Vjerujem da je dolaskom Ljiljane Lovrić za predsjednicu stranke oživio stranački život i da u političkom mozaiku postajemo prepoznatljiva stranka i nezaobilazan faktor u odlučivanju, poglavito kad je hrvatski puk u pitanju.

Spomenuli ste nove kadrove. Kako se oni snalaze u ovako kompliciranoj BiH i mogu li odgovoriti zahtjevima koji se pred njih stavljaju?

Uvjeren sam da su novi kadrovi donijeli jednu prepoznatljivu kvalitetu koja će u duljem razdoblju biti kapitalizirana. Neminovno je da dolazi do smjene generacija, a novi kadrovi sa sobom nose jedan novi sadržaj i kvalitetu koja nije opterećena bilo kakvim recidivima iz prošlosti.

S obzirom na to da je Vaša stranka odlučila samostalno ići na izbore, je li to, po Vašem sudu, možda malo i prehrabro, uvažavajući gore spomenuta istraživanja?

Stranačka tijela su odlučila da treba, vrlo skoro, razgovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima i onda će se donijeti konačna odluka o tome ide li se ili ne samostalno na izbore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?