3D mapa

U Hondurasu pronađen legendarni Bijeli Grad Zlata?

ciudad blanca
University of Houston/NCALM
12.06.2012.
u 11:20

Prema legendi Ciudad Blanca pun je zlata, a istraživači i lovci na blago tragaju za njim još od kada ga je osvajač Hernando Cortes spomenuo 1526. u pismu španjolskom kralju Karlu V.

Znanstvenici sveučilišta u Houstonu i američkog Nacionalnog centra za lasersko mapiranje (NCLAM) vjeruju da su otkrili legendarni izgubljeni grad Ciudad Blanca, odnosno Bijeli Grad Zlata u Hondurasu. Prema legendi Ciudad Blanca pun je zlata, a istraživači i lovci na blago tragaju za njim još od kada ga je osvajač Hernando Cortes spomenuo 1526. u pismu španjolskom kralju Karlu V.

Potaknut legendom, kinematograf i zaljubljenik u Ciudad Blanco Steven Elkins prikupio je donacije privatnih ulagača, donosi Daily Mail, i platio NCLAM-u korištenje laserske tehnologije za mapiranje kako bi "pregledao" šumovite predjele honduraške regije Mosquitia.

Nakon što su preletjeli cijelo područje Mosquitie i "snimili" ga laserima, skupljene podatke projicirali su u trodimenzionalnu digitalnu mapu na kojoj su jasno vidljive umjetno napravljene ravni opkoljene izbočinama koje nalikuju piramidama.

Ciudad Blanca jedno je od središnjih mjesta srednjoameričke mitologije. Prema legendi Bijeli Grad rodno je mjesto astečkog božanstva Quetzalcoatl, a iako se stoljećima prepričavaju priče o zlatnim idolima i izrezbarenom bijelom kamenju po kojemu je grad dobio ime, nitko do sada nije uspio dokazati postojanje Ciudad Blanca. Iako su vijesti iz NCLAM-a vrlo ohrabrujuće, arheolozi se tek moraju uputiti prema navodnom nalazištu da bi potvrdili postojanje Bijelog Grada.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?