FINANCIJE

U Hercegovačkoj banci već devet godina leži 13,5 mil. KM mirovina

hercegovačka banka
VL FOTO
01.06.2010.
u 10:28

Federalni zavod za MIO već devet godina traži svoj novac od privremene uprave za mirovine

Još od ožujka 2001. godine, kada je obavljena njezina nasilna “likvidacija”, na računu Hercegovačke banke i dalje stoji deponirano 13,535.475 KM koje potražuje Federalni zavod za MIO. Unatoč više puta odaslanim zahtjevima najviših tijela vlasti Federacije BiH da se taj novac deblokira,

Blokirani milijuni

Privremena uprava banke takvu odluku nije donijela, a Zavod svojih 13,5 milijuna maraka, kojima je trebao isplatiti mirovine od prije devet godina za 50.000 umirovljenika koji žive na većinskim hrvatskim područjima FBiH, i dalje čeka. “Žurno tražimo deblokadu Hercegovačke banke d.d. Mostar kako bi se mogla osigurati sredstva i izvršiti redovita isplata mirovina za ožujak 2001. godine”, pisao je prije devet godina Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO tražeći da se osam milijuna KM, položenih na njihov račun kod ove banke, isplati civilnim umirovljenicima, a ostatak od 5,5 milijuna maraka za mirovine bivšim pripadnicima hrvatske vojne komponente. U međuvremenu Ured za reviziju institucija Federacije BiH spomenutom zavodu sugerira da se izvrši preknjižavanje potraživanja od Hercegovačke banke u iznosu od 13,535.475 KM na sumnjiva i sporna potraživanja u skladu s Pravilnikom o knjigovodstvu proračuna u FBiH i računovodstvenim standardima.

Nema novca bez prodaje

U objašnjenju koje smo dobili od Anice Krešić, voditeljice Ureda za financijsko poslovanje u Federalnom zavodu za MIO, stoji da se taj novac svake godine mora knjižiti, ali da do isplate novca ne može doći sve dok banka ne bude privatizirana. Kako su natječaji za prodaju banke propali, objasnila je, ne znaju kada će doći do deblokade novca.

Komentara 1

AM
Admine mater ti jebem
22:59 01.06.2010.

ma najvaznije da su oni pokrali hrvatski novac mater im njihovu protektoratsku i onom govnetu petricu! ja sam za svojih par maraka morao ko pas cekati u redu da mi budu isplacene i opet im morao ostaviti 5 km ko fol da se racun ne ugasi unatoc mom protivljenju!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?