KAOS USRED SEZONE

U Grčkoj vojska isporučuje gorivo

nema benzina
AFP
31.07.2010.
u 13:34

Zbog štrajka vozača kamiona usmjerenog na očuvanje privilegija koji je paralizirao zemlju jer na pumpama nema benzina, vlada je mobilizirala vojna vozila i plovila za isporuku goriva 'kritičnim sektorima'

Štrajk prijevoznika koji je ušao u svoj peti dan onemogućio je dostavu goriva benzinskim postajama, zbog koje su ne samo Grci nego i stotine tisuća turista u jeku sezone ostali "nasukani" na putu u automobilima bez goriva. najgore su prošli hoteli na kopnu, jer ovise o turistima koji autom dolaze do njih na boravak. Nakon kriznog sastanka vlade odlučeno je da se za dopremu goriva angažira vojska.

- Oružane snage svojim sredstvima već osiguravaju dopremu do kritičnih sektora kao što su zračne luke, elektrane i bolnice. Vojna transportna plovila će, ukoliko se ukaže potreba, pokriti potrebe otoka tako što će prevesti kamione cisterne – navedeno je u vladinom saopćenju.

- Iscrpli smo sve granice dobre vjere. Država nije nezaštićena i društvo nije bez obrane – napomenuo je nakon sastanka vlade ministar prometa Dimitris Reppas.

No, u Grčkoj koja je "vruća" ne samo zbog klime nego i raspoloženja naroda iritiranog strogim mjerama štednje, toliko da je spreman štrajkovima ugroziti i turističku sezonu koja je glavni grčki izvor prihoda, već su planule prve iskre: u petak su se Solunu policajci s pendrecima sukobili sa štrajkašima ispred jedne rafinerije, koji su pokušali spriječiti "štrajkbrehersku" cisternu da izađe iz rafinerije.

Inače, vozači kamiona štrajkaju zbog vladinog plana da ukine naplatu dozvola za obavljanje djelatnosti, jer je to jedan od MMF-ovih uvjeta za monetarnu pomoć i dio reformi koje bi trebale pojačati konkurentnost. Cestovni prijevoz jedna je od najzatvorenijih profesija u Grčkoj, i nijedna nova dozvola za djelatnost nije izdana već skoro četiri desetljeća; stare dozvole se preprodaju od osobe do osobe po cijeni koja dostiže i stotine tisuća eura.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?