POŠAST STOLJEĆA

U Federaciji BiH više pušača od europskog prosjeka

pusenje
VL FOTO
24.01.2012.
u 11:01

Svako povećanje cijene cigareta za 10 posto smanjuje postotak pušača za 3 do 5 posto

U Federaciji BiH pušenje je vodeća bolest ovisnosti. Prema istraživanjima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, bilježi se ukupno 37,6 posto stalnih pušača u odraslom stanovništvu, od čega 29,7 posto žena i čak 49,6 posto muškaraca.

S druge strane, u Republici Srpskoj 28,7 posto odraslog stanovništva svakodnevno konzumira duhanske proizvode, a više od polovine puši 20 i više cigareta dnevno, podaci su posljednjeg istraživanja koje je provelo Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite RS-a i Institut za zaštitu zdravlja.

Maloljetni pušači

I maloljetna populacija zahvaćena je ovom pošašću.

Prema istraživanju, među školskom djecom i mladima bilježi se 14.3 posto pušača, od čega 17,6 posto dječaka i 11,3 posto djevojčica. Prema vrijednostima postotka pušenja među spolnim i populacijskim skupinama, može se zaključiti da je Federacija BiH u kategoriji odraslog stanovništva iznad prosjeka zemalja europske regije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ali na razini zemalja središnjeg i istočnog dijela regije.

Što se preventive tiče, iskustva drugih zemalja pokazuju da svako povećanje cijene cigareta za 10 posto u prosjeku smanjuje postotak pušača za 3 do 5 posto, posebno među mladima i nižim ekonomskim kategorijama. Ako uzmemo u obzir da prosječna cijena cigareta iznosi 2,5 KM, a rezultati nekih istraživanja ukazuju da više od polovine odraslih pušača (60 posto) puši kutiju cigareta dnevno, mjesečna potrošnja za jednog pušača iznosi 75 KM, a godišnja 900 KM, što predstavlja značajan iznos u odnosu na trenutačnu ekonomsku situaciju u BiH. Kako se trend povećanja cijene cigareta nastavlja radi usklađivanja s visinom trošarina na cigarete u EU, cijena duhanskih proizvoda bit će jedan od značajnih motiva naših sugrađana za donošenje odluke o prestanku i odvikavanju od pušenja.

Motiv za prestanak

Konačno niska prodajna cijena cigareta, nesmetani pristup i kupovina cigareta koju potvrđuje oko 90 posto djece u Federaciji BiH izjavljujući da ih nikada nitko nije upitao za godine niti im odbio prodati cigarete iako to zakon obvezuje, zatim izloženost pasivnom pušenju na javnim mjestima koju potvrđuje 85 posto djece, kao i izloženost reklamiranju i promociji cigareta u svim sredstvima medija koju potvrđuje 70 posto djece. Također značajan je i utjecaj role-modela posebno roditelja jer 65 posto djece navodi da imaju jednog ili oba roditelja pušača. Sve su ovo čimbenici koji favoriziraju pušenje među djecom i mladima. Vezano uz zakonodavstvo, prije dvije godine Parlament BiH je donio odluku o zabrani prodaje cigareta mlađima od 18 godina i reklamiranja duhanskih proizvoda, kao i promocije i sponzorstva od duhanske industrije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?