Poticaji

U FBiH zaposleno 40 osoba sa 60 postotnim invaliditetom

Invalid
26.06.2012.
u 16:47

Dobivena poticajna sredstva poslodavci su iskoristili za prilagođavanje uvjeta rada

U prošloj godini implementacijom programa i projekata razvoja gospodarskog društava za zapošljavanje osoba s invaliditetom i dodjelom novčanog stimulansa za 23 poslodavca u Federaciji Bosne i Hercegovine zaposleno je 40 osoba s invaliditetom, pretežno srednje stručne spreme sa 60 postotnim invaliditetom i više. Dobivena poticajna sredstva poslodavci su iskoristili za prilagođavanje uvjeta rada potrebama osoba s invaliditetom i nabavku specijalne opreme i pomagala.

Također, uspostavilo se da je dodjela 850.000 KM gospodarskim društvima za zapošljavanje osoba s invaliditetom, za programe i projekte održivosti nivoa zaposlenosti osoba s invaliditetom, razvoj gospodarskih društava za zapošljavanje osoba s invaliditetom, te provođenje i unapređivanje profesionalne rehabilitacije, bio uspješan poduhvat. S obzirom na to da je većina njih namjenski utrošila dodijeljena financijska sredstva te uspješno implementirala ove projekte i programe, na ovaj način gospodarska društva postigla su svoju konsolidaciju i održala se u ovim teškim vremenima.

„Ukoliko poslodavci s područja cijele FBiH na određeni broj ukupno zaposlenih ne zapošljavaju određeni broj osoba s invaliditetom, postoji obaveza uplate posebnog doprinosa, no za sada ostaje samo nada, ali nažalost ne i mehanizam da se u ovoj pravoj državi iste osobe osvijeste i primoraju da izvršavaju ovu zakonsku obvezu, te i na taj način omogući razvoj ove ustanove i dalja podrška ovoj najugroženijoj kategoriji u našem društvu“, stoji u saopćenju Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?