PREDRAG KURTEŠ:

U FBiH duže vrijeme je složeno, negativno utječe i na sigurnost

kurtes
13.09.2013.
u 09:46

- Policijske agencije na svim razinama ulažu velike napore da situaciju drže pod kontrolom - ističe ministar Kurteš

 

 

Novi zakoni, poboljšanje suradnje s policijskim agencijama u BiH i regiji, podizanje stupnja sigurnosti u FBiH na još višu razinu prioriteti su, ali i sadašnji potezi Ministarstva unutarnjih poslova FBiH. O ovim i drugim aktualnim pitanjima razgovarali smo s ministrom Predragom Kurtešom.

Što smatrate ključnim kvalitativnim napretkom u novom zakonu o unutarnjim poslovima u odnosu na dosadašnji?

Svakako najznačajnijim smatram činjenicu da su operativna i financijska samostalnost Federalne uprave policije postale eksplicitne zakonske kategorije, čime se po prvi put istinski eliminira mogućnost bilo kakvog, posebno političkog utjecaja na operativne policijske aktivnosti ove policijske agencije. Napominjem da važeći zakon ne sadrži takve odredbe, te da se današnji status ove policijske agencije temelji na odluci visokog predstavnika iz 2004. Novi zakon propisuje vrlo jasne procedure civilne, konkretno parlamentarne, kontrole nad radom FMUP i FUP, koje tijelima oba doma Parlamenta Federacije BiH omogućavaju da u situacijama kada se to procijeni potrebnim provedu istragu i utvrde je li u konkretnim slučajevima bilo propusta, nepravilnosti ili zloupotreba, što do sada nije bio slučaj. Ovaj zakon inzistira na odgovornosti za rezultate koje policija postiže, jer potpuno je prirodno da se onaj tko potpuno samostalno rukovodi policijskim tijelom uz godišnji proračun koji mu pripada, učini odgovornim za ono što se uradi ili ne uradi u toj godini. Još jednom ističem da se radi o kvalitetnom zakonskom rješenju, koje će, uvjeren sam, kada prođe javnu raspravu, i na taj način bude kvalitativno dorađeno, usvojiti Parlament FBiH, čime će se značajno ojačati pravni okvir za oblast unutarnjih poslova, kako u Federaciji BiH, tako i BiH.

Kako objašnjavate politički zaokret kada je u pitanju potpora ovom zakonu?

U svom ekspozeu pred oba doma Parlamenta FBiH naglasio sam da se radi o iznimno važnom zakonskom prijedlogu i apelirao da o predloženom tekstu diskutiramo kritički, a ne stranački, nego na temelju argumenata. Više puta sam ponovio, a to kažem i sada, svaki konstruktivan prijedlog koji dođe kroz javnu raspravu ćemo podržati i ugraditi u tekst prijedloga ovog zakona. Drago mi je što su ove moje riječi shvaćene i prihvaćene kao dobronamjerne i iskrene, kako od zastupnika u Parlamentu i međunarodnih institucija, tako i javnosti.

 

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?