reciklaža broda

U Costa Concordiji 'blago' vrijedno tri milijuna eura

Kruzer Costa Concordia nakon uspravljanja
Reuters/ Pixsell
18.09.2013.
u 15:40

Procjenjuje se kako će se od razrezanog broda, od čelika i ostalog materijala koji će se moći iskoristiti, dobiti oko 17,5 milijuna eura

Uspravljanje broda Costa Concordia je uspješno zaključeno, a operacija je stvarno bila izuzetno komplicirana sto je priznao i stručnjak kakav je Nick Sloane (52), koji gotovo 30 godina radi na takvim slovima. Ekipa od oko 500 inženjera, ronilaca, informaticara i drugih stručnjaka otišla je već s otoka Giglija. U njoj je bilo i Hrvata. Njihov posao je završen i sada su brod preuzele talijanske istražne vlasti i policija.

Nick Sloane, kojeg je na Giglio posljednjih dana priprema za izvlacenje broda došla posjetiti supruga Sandra, proslavio je uspjeh pivicom ujutro u 4,30 sati, jer, kako je rekao, bilo je prerano za cappuccino. Nick u pratnji supruge već je napustio Giglio i otišao kući u svoj Cape Town u nadi da će imati vremena odmoriti se neko vrijeme, rekao je da bi se volio odmoriti barem dvije godine, ali... Upravljao je pripremama za uzdizanje broda u okomit položaj i dao je zapovjed za pokretanje celicnih sajli koje su uzdizale Concordiju poslije 610 dana provedenih s danima bokom u moru naslovljenom na greben.  

Nakon sto će se brod stabilizirati, učvrstiti, u njegovu utrobu će ući inspektori i pokušati spasiti nešto od blaga u njemu. Računa se kako unutar broda ima najmanje oko tri milijuna eura vrijednosti, ne računajući novce i predmete putnika. Najprije će se pregledati kabine i pokušati spasiti stvari putnika, a posebno ono sto su imali u blagajnama. Na brodu ima ukupno 150 blagajni i sve dragocijenosti u njima i predmete koje budu našli u kabinama, bit će vraćeni vlasnicima. Tako stoji u ugovoru koji su potpisali Costa Crociere i konzorcij tvrtki koje rade na izvlacenju broda. Osim privatnih predmeta cija se vrijednost ne zna, na brodu je bilo oko 6.500 umjetničkih djela od kojih su neka i vrijedna, a ukrasavala su dvorane i ostala mjesta okupljanja. Zatim 4.568 serigrafija, 986 digitalnih djela, 86 slika, 42 kipa itd., te kristalne čaše, vrijedno posudje i sudje, kao i haljine i odjela u brojnim buticima. U glavnoj brodskoj blagajni bilo je oko 40.000 eura gotovog novca itd.

Procijenjuje se kako će se od razrezanog broda, od čelika i ostalog materijala koji će se moći iskoristiti, dobiti oko 17,5 milijuna eura.  Do sada su brodar Costa Crociere i osiguravajuca drustva utrošili 600 milijuna eura za sve operacije uzdizanja broda, a konačni iznos spašavanja krujzera mogao bi dostici i milijardu eura, kako nam je potvrdio delegirani administrator brodarskemkompanije, Michael Thamm. Naime, još će biti troškova pripreme broda za tegljenje i tegljenje u rezaliste. 

>> Uspravljena Costa Concordia! 'Sada idem popiti pivo pa na spavanje'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije