U kinima od 15.

U budućnosti Zemljani žive u neimaštini i bore se s kriminalom

'Elysium5'
Foto: ''
1/4
11.08.2013.
u 09:30

Istovremeno na Elysiumu vladaju blagostanje i idila koju stanovnici ove svemirske stanice ne žele dijeliti s ostatkom svijeta. Scene siromašne Zemlje snimane su u Meksiku, dok je kao idilični Elysium poslužio Vancouver

Godina je 2154. Na svemirskoj postaji Elysium žive samo odabrani: u izobilju, idealnim klimatskim uvjetima i sačuvani od bilo kakvih bolesti. Istovremeno na Zemlji, stanovnici se bore s kriminalom i siromaštvom, a liječničku pomoć kakva im je potrebna mogu pronaći samo na Elysiumu. Ideju za takvu filmsku radnju redatelj Neil Blomkamp dobio je kada je čuo da je 70-ih godina prošlog stoljeća postojala ideja o tome da se ljudi zbilja presele na svemirsku stanicu gdje bi uživali u luksuzu i bili zaštićeni od svih negativnih utjecaja.

– Takva ideja je zapravo bila suluda. Zamislite da na takvoj postaji negdje u svemiru izgradite jedan Bel Air, odmah sam znao da moram o tome snimiti film – kaže Blomkamp. Glavni muški protagonist je Max, Zemljanin koji je, kao i ostatak njegovih sunarodnjaka, oduvijek priželjkivao život kakav imaju stanovnici Elysiuma. Maxa glumi Matt Damon koji je za ulogu pristao na brojne promjene fizičkog izgleda.

– Donio mi je fotografiju mog lika čiji je torzo bio gol i mišićav. Fotografiju sam odnio svom treneru i rekao mu da učini sve kako bih i ja tako izgledao – ispričao je Damon. Glavna ženska uloga pripala je holivudskoj veteranki Jodie Foster. Ona igra Delacourt, ministricu obrane Elysiuma.

– Za nju je Elysium utopija, nešto što se moglo dogoditi i na Zemlji, ali nije. Zato je njen glavni zadatak da očuva blagostanje Elysiuma, a to će postići samo ako zabrani Zemljanima da se dosele u ovu idilu. Volim tematiku ovog filma jer odražava našu stvarnost, bogati postaju sve bogatiji i sve im je dostupno, dok siromašni bivaju još siromašnijima – veli Foster. Meksiko su producenti odabrali za mjesto na kojem će se snimati scene koje se odvijaju na Zemlji, dok idilični Elysium predstavlja Vancouver.

– Meksiko se pokazao idealnim izborom jer nismo morali ništa filmski "uljepšavati", siromaštvo je prisutno na svakom koraku – kaže redatelj.

Zbog uloge Maxa glumac Matt Damon drastično je promijenio svoj izgled. Obrijao je glavu i mjesecima bildao mišiće u teretani.

– Max je bivši kradljivac automobila i radnik u tvornici koji očajnički želi pomoći svojim sunarodnjacima – kaže Matt.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije