POKAZATELJI

U Brčkom rađene i obdukcije nad 12 beba, uzrok smrti nepoznat

patologija
VL FOTO
21.07.2010.
u 08:29

Obvezna obdukcija u BiH je ukoliko je osoba umrla u nekoj od zdravstvenih ustanova, a nije utvrđen uzrok smrti

Bolnice i klinike u Bosni i Hercegovini godišnje obave tek nešto više od 220 obdukcija, i to najčešće zbog nepoznatog uzroka smrti pacijenata.

Obvezna obdukcija

Nije rijetkost da liječnici nemaju egazaktne dokaze o tome zbog čega je nastupila smrt kod pacijenata, a u takvim situacijama skoro je neizbježna obdukcija. Službeni podaci Federalnog ministarstva zdravstva, govore da je prošle godine u bolnicama i klinikama u ovom entitetu urađeno 97 medicinskih obdukcija. Imajući u vidu da su u ovim medicinskim ustanovama prošle godine umrle ukupno 7.183 osobe, može se zaključiti da se obdukcija izvrši u 1,3 posto svih slučajeva. Znatno manje medicinskih obdukcija urađeno je u bolnicama na prostoru Republike Srpske, što je i logično ako se zna da na tom prostoru živi manje populacije nego u Federaciji. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RS-a raspolaže podatkom o 64 izvršene medicinske obdukcije na tamošnjim klinikama. Kao i u Federaciji BiH, i u RS-u je zakonski obvezna obdukcija ukoliko je osoba umrla u zdravstvenoj ustanovi, a da nije utvrđen uzrok smrti.

Smrt beba

Obdukcije mogu tražiti i obitelji umrlih kada imaju određene sumnje oko uzroka smrti i takvi slučaji su česti u BiH. U tom kontekstu zanimljivi su podaci iz Brčko Distrikta, u čijoj je bolnici prošle godine urađeno šest obdukcija za osobe koje su umrle u bolnici, od čega dvije na zahtjev obitelji. U Brčkom je posebno urađeno 12 medicinskih obdukcija mrtvorođenih beba na Ginekološko-akušerskom odjelu. Riječ je o medicinskim obdukcijama kod namjernog prekida trudnoće zbog utvrđene anomalije i defekta ploda utvrđenog praćenjem trudnoće te o slučajevima neočekivane smrti ploda tijekom trudnoće, kao i smrti beba neposredno pred porod i tijekom poroda. Po sudskom nalogu obavljena je još 41 obdukcija za osobe koje su umrle izvan bolničke ustanove. Prema dostupnim medicinskim statistikama, u BiH u čak 5,5 posto slučajeva nisu poznati uzroci smrti, što govori da bi broj obdukcija možda trebao biti i veći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?