Intervju

U BiH se svi moraju prijaviti da glasuju za parlament EU

Tonči Staničić
29.03.2013.
u 10:20

3. travnja zadnji rok za prijave u četiri konzulata i Veleposlanstvu u Sarajevu

Hrvatski državljani u BiH moraju se registrirati da bi mogli glasovati na izborima za Europski parlament. Ova odredba će zasigurno dodatno otežati mogućnost glasovanja. Veleposlanik RH u BiH Tonči Staničić za Večernji list navodi da poziva građane da se prijave i iskoriste mogućnost glasovanja.

Veleposlaniče, kako će se odvijati izbori za članove u Europski parlament iz RH, a koji će se provoditi u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH?

Izbori će se provoditi u BiH, i to u Veleposlanstvu RH u Sarajevu, generalnim konzulatima RH u Mostaru i Banjoj Luci i Konzulatu u Tuzli, i to u subotu, 13. travnja i nedjelju, 14. travnja 2013. godine, od 7 do 19 sati.

Što s osobama koje žive u BiH, a imaju prebivalište u Hrvatskoj, što trebaju učiniti da bi glasovali?

Za birače s prebivalištem u RH koji žive u BiH ili će se na dan izbora zateći u BiH, obavlja se postupak prethodne registracije, koji je već poznat biračima. Prethodnu registraciju birača provode diplomatsko-konzularna predstavništva RH na zahtjev birača. Dakle, svi oni birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žive u BiH ili će se na dan izbora zateći u BiH, moraju se obratiti Veleposlanstvu u Sarajevu ili u generalnim konzulatima u Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli ili nadležnom uredu državne uprave prema mjestu prebivališta u RH, kako bi podnijeli zahtjev za prethodnu registraciju i ostvarili pravo glasovanja na dan izbora. Podsjećamo, zadnji dan roka za podnošenje zahtjeva za prethodnu registraciju je u srijedu, 3. travnja 2013. godine.

Što ako te osobe ipak dođu na biralište, a ne obave prethodnu registraciju do zakonskog roka, tj. do 3. travnja?


Nažalost, svi oni koji do tada ne obave postupak prethodne registracije neće moći glasovati na biralištima u inozemstvu.

Trebaju li se za izlazak na ove izbore registrirati i birači koji nemaju prebivalište u RH, npr. birači samo s prebivalištem u BiH?

Za sve one birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj da bi mogli glasovati na ovim izborima provodi se postupak aktivne registracije. Aktivnu registraciju provode diplomatsko-konzularna predstavništva RH, na zahtjev birača, neovisno o boravištu birača u inozemstvu. Dakle, svi birači bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji žele glasovati moraju se javiti u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo RH u BiH, odnosno Veleposlanstvu u Sarajevu ili generalnim konzulatima u Mostaru i Banjoj Luci ili Konzulatu u Tuzli i podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju. Rok za podnošenje zahtjeva za postupak aktivne registracije je 3. travnja 2013. godine. Također, oni birači koji nemaju prebivalište u RH, a nisu se aktivno registrirali moći će na dan izbora, temeljem članka 57. Zakona o registru birača, pravo na glasovanje dokazivati potvrdom za glasovanje koje izdaju diplomatsko-konzularna predstavništva RH u inozemstvu.

Mogu li u praktičnome smislu hrvatski europski parlamentarci biti i svojevrsni lobisti za BiH i ovdašnje Hrvate budući da će se i ovdje odlučivati o njima?

RH će i nakon ulaska u EU biti snažan zagovornik BiH, a poglavito ubrzanja euroatlantskog puta. U tom smislu će, vjerujem, djelovati i hrvatski predstavnici koji će biti izabrani u Europski parlament. Oni će sudjelovati u raspravama koje će se voditi o BiH u Europskom parlamentu i tu će, između ostalog, imati prilike aktivno sudjelovati u oblikovanju stajališta Europskog parlamenta prema BiH. Vjerujem da će hrvatski članovi Europskog parlamenta biti glas svih građana koji će glasati za njihov izbor, uključujući i Hrvate u BiH, odnosno građane BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo i koji mogu izaći na izbore za Europski parlament u diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?